Sari direct la conținut

FOTO Zeci de mii de participanţi la Bucharest Pride 2023: „România Educată, nu Discriminată”

HotNews.ro
Bucharest Pride 2023, Foto: HotNews.ro / Nicoleta Onofrei
Bucharest Pride 2023, Foto: HotNews.ro / Nicoleta Onofrei

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă în Capitală la Marşul Bucharest Pride 2023, eveniment al comunităţii LGBT+ aflat la a 18-a ediţie şi organizat de către Asociaţia Accept.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Asociaţiei Accept, la marş s-au strâns 25.000 de participanţi.

Îmbrăcaţi viu colorat, cu pancarte, steaguri şi multe baloane, participanţii, inclusiv familii cu copii, au cântat şi dansat pe muzica artistei Rihanna – „Umbrella”, încercând să atragă atenţia locuitorilor, ieşiţi să-i vadă pe trotuare, aplaudând de la balcoane sau aflaţi prin restaurantele şi cafenele de pe Calea Victoriei, relatează agențiile Agerpres și News.ro.

Participanții la Bucharest Pride 2023 au purtat pancarte şi bannere cu mesaje precum:

  • „Fricile voastre = cenzură ca politică de stat”,
  • „România Educată, nu Discriminată”,
  • „Fără legi homofobe şi transfobe în Parlament”,
  • „Ne daţi Umilire, noi vă dăm Rezistenţă”,
  • „Tradiţia noastră e iubirea”,
  • „O nouă tradiţie: hormoni şi tranziţie”,
  • „Love has no gender”.

Printre participanți s-a numărat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

În sprijinul evenimentului a fost creat site-ul fiialiat.ro, unde oamenii pot lăsa mesaje de susţinere pentru comunitatea LGBTQIA+. „Mesajele din acest loc sunt o doză de speranţă, solidaritate, curaj şi dorinţă de a trăi într-o lume în care diversitatea este sărbătorită, incluziunea este un parametru standard, iar vocile comunităţii LGBTQ+ şi ale aliaţilor vin împreună pentru a transmite un mesaj comun. Lasă şi tu astăzi un mesaj prin care să le transmiţi că eşti alături de ei, că nu sunt singuri şi că pot găsi peste tot aliaţi de încredere”, este îndemnul postat pe site.

Pe margine au fost şi oameni care au dezaprobat marşul. Doi bărbaţi au afişat pancarte pe care scria „Homosexualitatea distruge natalitatea”, „România nu-i Sodoma”.

Doi manifestanți în timpul marșului Bucharest Pride

Evenimentul se desfăşoară fără incidente, în zonă fiind desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate, format din poliţişti şi jandarmi.

Primii participanţi s-au adunat în Piaţa Victoriei începând cu ora 17.00, iar după o oră cele câteva mii de persoane au pornit spre Centrul Capitalei, urmând să străbată pe jos traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bulevardul Naţiunile Unite până la Parcul Izvor, unde evenimentul se va încheia la ora 22.00, potrivit programului anunţat de organizatorul Asociaţia Accept.

„An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica dreptul la o viaţă demnă. Anul acesta, persoanele queer sunt invitate să se alăture marşului însoţite de oamenii pe care-i iubesc, pentru a arăta lumii întregi frumuseţea diversităţii familiilor. Se anticipează că în 2023 va fi depăşit recordul de participanţi înregistrat la ediţia anterioară, când peste 15.000 de persoane au răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura marşului diversităţii”, precizează Asociaţia Accept într-un comunicat.

Înainate de Marşul Bucharest Pride, Asociaţia Noua Dreaptă a organizat sâmbătă după-amiază o contramanifestaţie – un „marş pentru normalitate”, „pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”. Marșul Noii Drepte a pornit din Piaţa Victoriei, pe traseul Piaţa Romană – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Patriarhia Română.

Noua Dreaptă a susținut că „Marşul pentru normalitate” exprimă „protestul românilor care susţin valorile familiei tradiţionale” şi consideră că manifestarea „Bucharest Pride” are un „caracter obscen şi provocator” care promovează în fiecare an ideea legalizării parteneriatelor, căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro