FOTOGALERIE Toaletarea de primavara, moartea copacilor din Capitala
Bulevardul Ferdinand din Capitala a fost desfigurat de toaletarile de primavara. Din copacii seculari de pe marginea strazii, care dupa spusele localnicilor, dadeau farmec locului, nu au mai ramas decat trunchiurile si cateva crengi. Specialistii spun ca arborii din coroana carora se taie mai mult de 30 la suta sunt sortiti pieirii. In aceeasi situatie se afla si o parte dintre arborii de pe marginea bulevardului Aviatorilor.
In cazul toaletarilor de pe bulevardul Ferdinand, Primaria Capitalei spune ca Administratia Domeniului Public sector 2 avea aviz doar pentru taierea ramurilor uscate si reducerea cu maxim 3 metri a ramurilor care deranjau circulatia. „Pentru B-dul Ferdinand s-a emis avizul nr. 945/20.07.2009, in care se aproba toaletarea arborilor din plantatia de aliniament.
In aviz s-a precizat faptul ca se vor elimina doar ramurile uscate si frante din coronament si se vor reduce cu max 3 m. din lungimea ramurilor inclinate accentuat spre carosabil si imobilele din apropiere, in vederea evitarii producerii de prejudicii fatadelor si asigurarii desfasurarii traficului in conditii de siguranta.
Mentionam ca in aviz s-a specificat faptul ca lucrarile se vor executa de catre ADP2, in perioada de repaus vegetativ pentru a nu fi afectat echilibrul biologic al acestora”, ne-a declarat sefa Directiei de Mediu din cadrul Primariei Capitalei.
Nici in cazul Bulevardului Aviatorilor, lucrurile nu stau prea bine. „Pentru B-dul Aviatorilor s-a emis avizul nr. 246/15.02.2010, in care se aproba toaletarea a 8 ex tei si 21 frasini din plantatia de aliniament, In aviz s-a precizat faptul ca se vor elimina doar ramurile uscate si frante din coronament si se vor reduce cu max1/ 3 din inaltimea coronamentelor pentru diminuare masei vegetative”, ne-a declarat Nazare. Asa cum se poate vedea in fotografii nici aici nu au fost respectate prevederile avizului, arborii fiind mutilati.
In plus, Monica Nazare spune ca directia pe care o conduce nu a dat nici un aviz care sa permita toaletarea a mai mult de 30 la suta din coroana arborelui. In conformitate cu Hotararea de Consiliu General nr. 304/ 2009, ADP-urile care nu respecta prevederile avizului vor fi sanctionate cu sume cuprinse intre 2500 si 5000 lei.
Dincolo de aspectele estetice, ONG-urile considera toaletarile abuzive drept un atentat impotriva naturii si a sanatatii oamenilor. „Din cate stim noi, Primaria Capitalei nu permite toaletarea a mai mult de 30 la suta din coroana copacului. Insa ADP-urile Primariilor de sector fac ceea ce vedeti. Este un atentat impotriva naturii si a sanatatii populatiei fiindca circa 2 mp de spatiu verde din cei 12 mp pe cap de locuitor provin de la aliniamentele stradale, adica acesti copaci toaletati. Toata lumea stie ca daca tai mai mult de 30-40 la suta din coroana copacilor acestia se usuca in majoritatea cazurilor. In plus, toaletarile se fac inainte de intrarea in vegetatie a copacului, adica inainte sa inverzeasca. In cazurile in care se comit abuzuri, sefii de echipa sunt amendati”, ne-a explicat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Ecocivica.
Diana Culescu, peisagist spune ca sunt doua tipuri de toaletari, dar ca ambele trebuie facute doar de specialisti. „Taieri de formare – atunci cand vrei sa conduci intr-un anumit fel coroana arborelui, cel mai elocvent exemplu fiind modul in care francezii taie platanii. Dar, pentru acest tip de taiere se presupune ca tu ai un cadastru verde, ca deja esti foarte sigur imaginea pe care vrei sa o creezi.
Ma indoiec ca muncitorii aceia supravegheati de la sol, in cel mai bun caz de un inginer horticol, au cea mai vaga idee de ce taie o ramura si nu alta. Din cate vad eu, le taie pe toate ca sa fie siguri. In plus, fiecare planta are modul ei de a creste. Nu pot sa tai un frasin care creste cam 30 cm pe an ca pe un artar care este considerat de horticultori un fel de „buruiana” intre arbori si creste mult mai accelerat.
Mai sunt taieri de intretinere, adica te duci si tai ramurile uscate sau cele care nu corespund cu imginea pe care vrei sa o aiba copacul. Aici, imi permit sa citez din cartea prof. univ. dr. Ana-Felicia Iliescu – Cultura arborilor si arbustilor ornamentali: „Retezarea anuala a coroanelor unor arbori (salcami, castano, artari), pastrandu-se doar trunchiul si partile bazale ale ramurilor inferioare, este o practica nejustificata, deosebit de pagubitoare, epuizand treptat capacitatea de refacere a coroanei si scurtand viata arborilor”. In Bucuresti toti arborii sunt taiati asa. Si daca salcamul si artarul sunt un fel de buruieni, adica au o putrere mare de regenerare, acesta asta nu este si cazul altor specii, in consecinta acestia fiind si mai amenintati de aceste taieri severe”, a explicat Diana Culescu.
- Trimite-ne poze cu alte exemple de copaci distrusi in orasul tau folosind formularul de mai jos