Sari direct la conținut

FOTOGALERIE / VIDEO Bucuresti: Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei s-a incheiat

HotNews.ro
Parada militara, Foto: HotNews / Dan Popescu
Parada militara, Foto: HotNews / Dan Popescu

Ceremoniile de la Arcul de Triumf au inceput la ora 11:00, cu trecerea in revista a Garzii de onoare de catre presedintele Klaus Iohannis si cu intonarea imnul national. Seful statului a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf. In tribuna oficiala se afla presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, fostii sefi ai statului Ion Iliescu, Traian Basescu si Emil Constantinescu, ministri, diplomati, reprezentanti ai institutiilor statului, lideri PNL in frunte cu Alina Gorghiu.

>

Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se afla in apropierea zonei oficiale, dar in spatiul destinat publicului, informeaza News.ro.

Potrivit Agerpres, anul acesta, parada militara ii omagiaza pe eroii cazuti in Primul Razboi Mondial, in contextul in care anul acesta s-au implinit 100 de ani de la intrarea Romaniei in Razboiul de Reintregire.

Parada a fost deschisa de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Calugareni”, echipati cu noua tinuta de lupta a fortelor terestre.

News.ro relateaza ca mii de oameni au venit sa asiste la parada militara.

Parada s-a desfasurat fara incidente, cu exceptia faptului ca premierul Dacian Ciolos si presedintele Klaus Iohannis au fost huiduiti la sosire, de un grup restrans de oameni aflati in apropierea zonei oficiale, unde se afla si liderii PSD si ALDE.

La sosire, presedintele Klaus Iohannis a trecut in revista garda de onoare. Iar la final a dat mana cu cei prezenti la tribuna oficiala, dupa care s-a urcat in masina si a plecat.

Soprana Carla Musat, solista a Ansamblului Artistic al Armatei si Muzicilor militare, a intonat imnul national, acompaniata de orchestra reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, orchestra Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si a Brigazii 1 Mecanizata ¬Argedava¬, si de corul studentilor Academiei Tehnice Militare.

Defilarea militarilor a inceput dupa depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta sa nu invite la parada de 1 Decembrie, si nici la receptia oficiala gazduita la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme in justitie, cum ar fi liderul PSD Liviu Dragnea si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Decizia a provocat dispute, PSD criticandu-l pe Iohannis, iar alte controverse au plecat de la absenta primarului general, Gabriela Firea, din zona oficiala.

Singurul lider social-democrat invitat la parada a fost presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, insa acesta s-a aflat la ceremoniile de la Alba Iulia.

Liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, au venit la parada si au asistat la ceremonii din public, unde s-a aflat si primarul general Gabriela Firea.

Printre noutatile paradei de anul acesta, s-au numarat participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro si ATV-urilor pentru fortele pentru operatii speciale si politia militara, precum si a unui detasament de studenti si medici militari rezidenti, anunta Ministerul Apararii Nationale.

Si in acest an au defilat la parada militara nationala un detasament format din militari raniti in misiunile executate in afara granitelor, in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. Din cadrul acestui detasament fac parte si militari raniti care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfasura anul viitor in Canada, precizeaza MApN.

Au defilat, de asemenea, militarii Comandamentului Diviziei Multinationale de Sud-Est a Aliantei Nord-Atlantice, constituit, in mare parte, din militari romani, dar si din militari ai altor state membre ale NATO, precum Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia si Statele Unite ale Americii.

Au fost prezente si detasamentele armatelor straine: Batalionul de garda al Germaniei, Batalionul Reprezentativ al Armatei Poloniei, Garda de Onoare a Republicii Moldova, patru militari ai Regimentul Lancieri di Montebello din Italia, Garda de Onoare a Slovaciei, militari din Spania, din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si puscasi marini si militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii.

In premiera, la parada de 1 Decembrie a participat Detasamentul „Pipes and Drums¬ (Cimpoaie si Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez cu acelasi nume. Detasamentul este imaginea batalionului de rezerva al Regimentului, care continua traditiile irlandeze, inclusiv portul beretei specifice si al kiltului.

Dupa defilarea militarilor din tarile straine, au defilat reprezentantii Fortelor Terestre, in frunte cu Detasamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab¬, din Brigada 2 Infanterie „Rovine¬ si urmat de un detasament de parasutisti din Batalionul 495 Infanterie „Capitan Stefan Soverth”, un detasament de vanatori de munte apartinand Batalionului 30 Vanatori de Munte ¬Dragoslavele¬ din Brigada 2 Vanatori de Munte „Sarmizegetusa¬, militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizata „Capitan Valter Maracineanu¬, militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrita¬, din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan¬, militarii Batalionului 96 Geniu.

Genistii au fost urmati de un detasament din Brigada de Informatii Militare ¬Maresal Alexandru Averescu¬.

In ordinea defilarii sunt pentru operatii speciale, componenta specializata a armatei, blocul de parada fiind constituit din militari ai Brigazii 6 Operatii Speciale „Mihai Viteazul¬, urmati de militarii Batalionului 265 Politie Militara „Tudor Vladimirescu¬.

Politistilor militari le-au urmat blocul de parada al Fortele Aeriene Romane, format din doua detasamente apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer ¬General Nicolae Dascalescu¬.

Defilarea a continuat cu blocul de parada al Fortelor Navale, alcatuit din trei detasamente, cu soldati profesionisti de la Scoala de Aplicatie a Fortelor Navale, militari din subordinea Comandamentului Flotei Maritime si infanteristi marini. Detasamentul Comandamentului Logistic Intrunit si detasamentul Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii, au trecut si ele pe sub Arcul de Triumf.

Au fost prezente si institutiile de invatamant militar: detasamentul Academiei Tehnice Militare, detasamentul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu¬ din Sibiu, detasamentul Academiei Fortelor Aeriene ¬Henri Coanda¬, din Brasov, detasamentul studentilor Academiei Navale „Mircea cel Batran¬ din Constanta, detasamentul Institutului medico-militar, format din studenti si ofiteri ai Institutului, precum si din medici rezidenti apartinand Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila¬ Bucuresti, detasamentul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I¬ din Pitesti, detasamentul Colegiului National Militar „Dimitrie Cantemir¬ din Breaza.

De asemenea au defilat blocurile reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Serviciului Roman de Informatii, precum Garda de Onoare a Jandarmeriei Romane, un detasament de studenti ai Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza¬, Detasamentul Actiuni Speciale din cadrul Brigazii Speciale de Interventie ¬Vlad Tepes¬ si reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar¬ din Campina a defilat cu un detasament de elevi, urmati de detasamentul Serviciului Roman de Informatii.

Defilarea terestra s-a incheiat cu doua detasamente care amintesc de traditiile militare ale poporului roman: un detasament al drapelelor de epoca, purtate de tineri militari ai Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul¬ si Asociatia Traditia Militara, grupul de reconstituire istorico-militara care reprezinta Romania la Uniunea Europeana.

Blocul de parada al tehnicii Ministerului Apararii Nationale a fost precedat de formatii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor a fost deschis de formatia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene si Bazei 95 Aeriene.

Formatia de elicoptere IAR 330 Puma a fost incheiata de elicopterul IAR – 330 Puma Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Fortelor Navale.

Piata Arcului de Triumf a fost survolata de formatia de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne, compusa din trei aparate de tip MI-8 si MI 17 si trei aparate Eurocopter-135, apartinand Inspectoratului General de Aviatie.

Urmatoarea formatie de zbor a fost alcatuita din trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian. Parada continua cu o aeronava C-130 Hercules, urmata de sase avioane IAR-99 si IAR-99 Soim, din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene si Bazei 95 Aeriene.

Au evoluat si doua formatii de zbor cu avioane MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriene de la Borcea.

In premiera, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, Fortele Aeriene Romane au evoluat cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vanatoare.

In Piata Arcului de Triumf si-au facut apoi aparitia Blocul de parada al tehnicii militare.

Primul modul a fost format din opt vehicule URO Vamtac, blindate pentru operatii speciale. Al doilea bloc de parada a fost reprezentat de 10 transportoare de trupe Piranha.

Urmatoarea coloana care a trecut trece prin fata tribunei oficiale a fost formata din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.

Parada a continuat cu defilarea masinii de lupta a infanteriei 84 M -„Jderul¬, autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile, care asigura transportul protejat al grupei de infanterie.

Masinile de lupta „Jderul¬ au fost urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul¬ si de GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriana blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata, care poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea.

In cadrul paradei a fost prezentat si autovehiculul blindat Tehevac care asigura evacuarea tehnicii avariate din campul de lupta. Acesta are un motor de 400 de cai putere, dezvoltand o viteza maxima de 65 de kilometri pe ora.

A fost prezentat, de asemenea, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil si cu performante la nivelul sistemelor similare aflate in dotarea celorlalte armate din tarile state membre ale NATO, potrivit MApN. A urmat complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM, autopropulsat pe sasiu de transportor amfibiu blindat, utilizat in sprijinul operatiilor Fortelor Terestre.

A urmat Detasamentul de tehnica din dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale, format din vehiculele de lupta de tip Humvee.

Defilarea autovehiculelor Humvee s-a incheiat cu prezentarea sistemului de aeronave fara echipaj uman la bord „Scan Eagle¬, care a intrat in dotarea Armatei Romane in 2013. Acesta poate zbura in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea. Pana in prezent a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date in teatrul de operatii Afganistan, precizeaza reprezentantii MApN.

Parada a continuat cu prezentarea motocicletelor Enduro tip MT 230, care au intrat in dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale in acest an.

Motocicletele au fost urmate de ATV-urile Rangers Polaris 6 x 6, folosite pentru actiuni de cautare, salvare, evacuare si cercetare.

La defilare au participat si autostatiile radio Harris, pe sasiu Chevrolet, vehiculele aflate in dotarea genistilor si a Politiei Militare, precum si blocul de tehnica al Fortelor Aeriene, deschis de un detasament de radare TPS-79 R.

A urmat detasamentul de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk si detasamentul tehnicii din dotarea structurilor Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de sase motociclete ale Politiei Romane, urmate de autospecialele Brigazii Autostrazi si Misiuni Speciale si de efective ale Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS).

A mai defilat un autolaborator criminalistic si unitatea mobila de interventie in cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul caruia politistii intervin pentru efectuarea cercetarii la fata locului, in teren greu accesibil.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei a fost deschisa de motocicletele BMW, urmate de automobilele Dacia Duster 4ᅢ4 si de autospecialele Volkswagen Transporter. Defileaza, de asemenea, mai multe vehicule, inclusiv blindate, precum si o autospeciala cu apa, destinata gestionarii misiunilor de ordine si siguranta publica.

Parada Politiei de Frontiera Romane a debutat cu trei autospeciale operative „Volkswagen Passat Variant¬, destinate misiunilor de supraveghere a frontierei, urmate de autospecialele de teren Iveco Massif si autospecialele de supraveghere cu termoviziune Artemis Land Rover.

Defilarea a continuat cu tehnica de interventie a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte cele mai performante autospeciale de interventie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la inaltime, accidente rutiere, la dezastre si alte situatii care pun in pericol viata semenilor si bunurile acestora, precizeaza MApN.

La Arcul de Triumf au defilat si doua dispozitive apartinand Serviciului Roman de Informatii, moment urmat de defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Romane.

Finalul paradei a apartinut Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul¬ si muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucuresti

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro