Sari direct la conținut

Francezii plătesc un preţ record pentru ''Coq au Vin'' din cauza scumpirii morcovilor

HotNews.ro
Coq au vin, Foto: Liz Hafalia / AP / Profimedia
Coq au vin, Foto: Liz Hafalia / AP / Profimedia

Costul ingredientelor pentru prepararea tradiţionalului fel de mâncare „Coq au Vin” a crescut şi în luna iunie, sfidând tendinţa de reducere a inflaţiei generale, un semn că preţurile mai mici la energie şi produse angro se transmit mai lent până în rândul produselor de pe rafturile supermarketurilor, transmite Bloomberg.

Indexul special analizat de Bloomberg, care calculează cât trebuie să plătească o gospodărie pentru ingredientele necesare gătirii renumitului fel de mâncare franţuzesc, a crescut cu 10,6% în ritm anual în luna iunie. De vină sunt preţurile la morcovi, ceapă şi ciuperci, care au înregistrat o creştere accelerată faţă de avansul din luna mai.

Creşterea din luna iunie este mai mică decât avansul de 12,4% în ritm anual înregistrat de acelaşi index în luna mai, graţie încetinirii ritmului de creştere a preţurilor la carnea de pui. Preţurile la carnea de pui, cel mai scump ingredient pentru un „Coq au Vin”, au crescut cu doar 9,3% în ritm anual în luna iunie, fiind pentru prima dată când acest articol a înregistrat o creştere mai mică de 10% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, costul total pentru a găti un „Coq au Vin” a atins un nou maxim istoric de 19,42 euro în luna iunie.

În paralel, datele oficiale arată că în luna iunie rata generală a inflaţiei în Franţa a încetinit până la 5,3%, cel mai redus nivel înregistrat după luna martie a a anului trecut. Totuşi, preţurile la alimente continuă să înregistreze majorări semnificative, de 13,7%, iar produsele proaspete sunt cu 14,1% mai scumpe.

Separat, indicele lunar Paella Index, calculat tot de Bloomberg, a urcat cu 14,5% în luna iunie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum în Spania a coborât sub 2%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro