Sari direct la conținut

Franța a adoptat taxa care îi vizează pe giganţii din domeniul digital în pofida avertismentelor Washingtonului / În aceeași zi, Londra a anunțat propriul proiect de lege privind taxarea serviciilor digitale

HotNews.ro
Franța a adoptat taxa care îi vizează pe giganţii din domeniul digital în pofida avertismentelor Washingtonului / În aceeași zi, Londra a anunțat propriul proiect de lege privind taxarea serviciilor digitale

Franța a adoptat proiectul privind taxa pentru servicii digitale, denumită GAFA, care vizează Google, Amazon, Facebook și Apple, care a atras mânia Statelor Unite care au amenințat cu represalii. În același timp, Londra a publicat propriul său proiect de lege de taxe pentru companiile digitale, relatează AFP.

Franța este prima țară din Europa care introduce o astfel de taxă, după un ultim vot în Senat, la câteva ore după ce Washington a amenințat cu represalii.

Estimăm că ea ”țintește în mod nedrept companiile americane”, Statele Unite au lansat o anchetă cu privire la efectele acestei măsuri fiscale.

”Este prima dată în istorie în relațiile dintre Statele Unite și Franța în care administrația americană decide să deschidă o procedură sub Secția 301”, a subliniat ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Lemaire.

Cu toate acestea, o asemenea investigație ar putea deschide calea, potrivit concluziilor acestuia, către o serie de măsuri de retorsiune din partea Washingtonului.

Secțiunea 301 – care se referă la bariere injuste față de exporturile americane de către partenerii străini – este, de exemplu, invocat împotriva Chinei cu care Statele Unite rivalizează în suprataxe de anul trecut.

Dar Franța care va implementa GAFA în numele ”justiției fiscale” nu intenționează să se lase impresionată și a respins orice ”amenințare”.

”Cred profund că între aliați, noi trebuie și putem să reglăm neînțelegerile altfel decât prin amenințare”, a spus Lemaire în fața Senatului chiar înaintea votului.

Taxa de 3% pe cifra de afaceri se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2019, societăţilor care realizează o cifră de afaceri din activităţile lor digitale de 750 milioane euro la nivel mondial şi de peste 25 milioane euro pe teritoriul francez, potrivit Reuters.

În aceeași zi în care Franța a adoptat legea, Trezoreria britanică a făcut public joi un proiect de lege care vizează acest lucru.

Proiectul de lege britanic ar trebui să asigure că ”marile companii digitale plătesc o taxă pe serviciile digitale care reflectă valoarea care este derivată din utilizatorii Regatului Unit”, a subliniat Trezoreria.

”Această taxă pe serviciile digitale este concepută pentru a asigura corectitudinea și competitivitatea sistemului nostru de impozite din acest sector, în așteptarea unui acord internațional mai permanent”, a spus Jesse Norman, un înalt responsabil al Trezoreriei.

Anunțată în octombrie trecut de către Philip Hammond, ministrul Finanțelor, această taxă ar trebui să se ridice la 2% pentru anumite servicii digitale identificate: ”motoare de căutare, rețele sociale și site-uri de cumpărături”.

Programată pentru luna aprilie de anul viitor, se va aplica numai companiilor care generează mai mult de 500 de milioane de lire cifră de afaceri anual (560 de milioane de euro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro