Sari direct la conținut

Franţa: Submarinul nuclear de atac Perle reintră în serviciu după trei ani de la un grav incendiu

HotNews.ro
​Submarinul nuclear de atac „Perle”, în reparații la un șantier naval din nordul Franței, Foto: AFP / AFP / Profimedia
​Submarinul nuclear de atac „Perle”, în reparații la un șantier naval din nordul Franței, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Submarinul nuclear de atac (SNA) Perle a revenit în flota franceză după trei ani de la un grav incendiu, a anunţat joi Ministerul Armatelor din Franța.

„La finalul unui proces de teste pe mare, SNA Perle a terminat pe 30 iunie 2023 perioada de indisponibilitate pentru întreţinere şi reparaţii. Această etapă marchează revenirea submarinului în ciclul operaţional”, a informat ministerul, potrivit AFP și Agerpres.

Submersibilul, intrat în serviciu în 1993, a fost afectat de un incendiu violent în iulie 2020, când se afla pentru lucrări la Toulon (sud).

Incendiul, provocat cel mai probabil de un fulger care a aprins o folie de policlorură de vinil, a avariat considerabil partea din faţă a submarinului, căruia îi fuseseră îndepărtate armele, echipamentele electronice şi de combustie nucleară.

Decizia de a-l repune în funcţie a implicat lucrări ample care au durat zece luni.

Forţele submarine franceze numără patru SNA de clasa Rubis, ce au baza la Toulon, printre care şi Perle, şi patru submarine nucleare lansatoare de rachete (SNLE), cu baza la Ile longue, în Bretania, ce formează partea oceanică a descurajării nucleare franceze.

Marina franceză a primit la sfârşitul lui 2020 un SNA de clasa Barracuda, Suffren, intrat în serviciu în 2022. El este primul dintr-o serie de şase care vor înlocui submarinele de clasa Rubis intrate în serviciu de la începutul anilor 1980.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro