Sari direct la conținut

Frații Menendez, la un pas să iasă din închisoare după ce un procuror a recomandat eliberarea lor condiționată

HotNews.ro
Frații Menendez, la un pas să iasă din închisoare după ce un procuror a recomandat eliberarea lor condiționată
Lyle Menendez, stânga, și Erik Menendez, dreapta, în timpul unei audieri desfășurate la tribunalul din Beverly Hills, California, pe 12 aprilie 1991. FOTO: Kevork Djansezian / AP / Profimedia

Procurorul districtual din Los Angeles a recomandat, joi, ca sentințele pe viață ale celor doi frați, Erik și Lyle Menendez, condamnați după ce și-au omorât părinții în anul 1989, să fie anulate, iar frații să fie eliberați condiționat, conform Associated Press.

Frații Menendez au nevoie de aprobarea unui judecător pentru recomandarea procurorului George Gascon. În plus, eliberarea lor este condiționată de aprobarea unei comisii speciale și a guvernatorului Californiei, Gavin Newsom.

După recomandarea de rejudecare a cazului și de reducere a pedepsei, procurorul Gascon se confruntă cu critici din partea altor procurori.

Contracandidatul său la alegerile de luna viitoare pentru funcția de procuror districtual a declarat că decizia este una politică și influențată de apariția unui film documentar pe Netflix, despre acest caz. 

Procurorul districtual a răspuns acuzațiilor spunând că decizia lui nu are legătură cu politica.  

„Și-au plătit datoria”

Joi, biroul lui Gascon a depus acte care recomandă ca frații, care acum au 54 și 56 de ani, să primească o nouă sentință. Pentru că aveau sub 26 de ani la momentul crimelor, ar fi imediat eligibili pentru eliberare condiționată.

„Cred că și-au plătit datoria față de societate”, a spus procurorul.

Dacă judecătorul de caz este de acord cu rejudecarea celor doi frați, comisia de eliberare condiționată va organiza propria ședință pentru a decide dacă trebuie eliberați. Dacă comisia recomandă eliberarea condiționată, guvernatorul Newsom va avea 150 de zile pentru a revizui cazul.

Avocatul fraților a spus că speră ca aceștia să fie eliberați până la finalul lunii noiembrie.

Eliberarea fraților, cerută de familie

Lyle, care avea la momentul crimei 21 de ani și Erik, care avea 18 ani, au recunoscut că și-au împușcat mortal părinții, pe Jose și Kitty Menendez. Femeia a fost împușcată de 15 ori. Cei doi frați au declarat că motivul pentru care au comis crima a fost pentru că se temeau că părinții lor îi vor omorî, pentru a împiedica să se afle că i-au abuzat pe aceștia atât psihic, cât și fizic.

Rudele lui Lyle și Erik Menendez au cerut săptămâna trecută ca cei doi frați să fie eliberați

Procurorul districtului Los Angeles, George Gascon, a declarat la începutul acestei luni că biroul său analizează noi dovezi care ar putea duce la eliberarea lor sau la un nou proces al fraților, care au declarat mult timp că și-au ucis părinții în casa lor din Beverly Hills din cauza abuzurilor sexuale pe care le-au îndurat din partea acestora.

„Îi implor pe procurori să pună capăt suferinței noastre prelungite și să-i elibereze pe Lyle și Erik”, a declarat Terry Baralt, sora în vârstă de 85 de ani a tatălui ucis în 1989, Jose Menendez, într-o declarație citită de fiica sa, Anamaria Baralt.

Anamaria Baralt a spus că decizia „curajoasă și necesară” a procurorului înseamnă că „Lyle și Erik pot în sfârșit să înceapă să se vindece de traumele din trecutul lor”.

Mai mulți membri ai familiei au spus că, în ziua de astăzi, lumea e mai conștientă de impactul abuzului sexual. Astfel, azi, frații nu ar fi fost condamnați pentru crimă de gradul întâi și nu ar fi primit pedeapsa pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Crima, subiect de documentar pe Netflix

Cazul a câștigat din nou atenție în ultimele săptămâni, după ce Netflix a început să difuzeze drama „Monștrii: Povestea lui Lyle și Erik Menendez”.

Un cântăreț de muzică latină, Roy Rossello, a dezvăluit recent că a fost drogat și violat de tatăl lui Lyle și Erik, Jose Menendez când era adolescent, în anii 1980. Artistul lucra atunci pentru o casă de discuri deținută de Jose Menendez.

Rossello a vorbit despre abuzul său în seria „Menendez + Menudo: Băieți trădați”. Acuzațiile sale fac parte din dovezile depuse de avocatul fraților Menendez pentru revizuirea cazului.

Cazul fraților Menendez a fost unul dintre cele mai mediatizate dosare de omor din istoria Statelor Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro