Sari direct la conținut

Fraudă de 30 de milioane de euro cu fonduri naționale și europene – anchetă a Parchetului European în România și Franța / Cum funcționa rețeaua care implica o bancă fictivă din Insulele Comore

HotNews.ro
Intrare în sediul Parchetului European EPPO din Luxemburg, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Intrare în sediul Parchetului European EPPO din Luxemburg, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Patruzeci de percheziții au loc marți la mai multe adrese din România și Franța, în cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO), structura din București, vizând fraude cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Este vorba despre o presupusă schemă infracţională prin care erau emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în România perchezițiile au loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, au loc descinderi și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Ancheta a scos la iveală că în perioada 2020 – 2023 în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, spune EPPO. În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Cum funcționa schema infracțională

Pentru proiectele care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

Conform EPPO, suspecții ar fi emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu, mai arată Parchetul European.

În cazul în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Parchetul European precizează că perchezițiile – care sunt încă în desfășurare – se fac cu sprijinul mai multor structuri din România și Franța, precum Poliția Română, Institutul Național de Criminalistică, Jandarmeria Română.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro