Sari direct la conținut

Fugarul olandez. Vestea primită de jucătorii naționalei Olandei înainte de meciul cu România de la Euro 2024. „El pare să creadă că este de neatins în Rusia sau în străinătate”

HotNews.ro
Fugarul olandez. Vestea primită de jucătorii naționalei Olandei înainte de meciul cu România de la Euro 2024. „El pare să creadă că este de neatins în Rusia sau în străinătate”
Quincy Promes (dreapta)/ Profimedia

Condamnat în Olanda pentru mai multe infracțiuni, fotbalistul Quincy Promes a rămas fără contract. Promes are 50 de selecții în naționala olandeză, pentru care a marcat șapte goluri. Foștii săi colegi de la națională joacă marți seara, de la ora 19.00, contra României, în optimile EURO 2024. 

Fotbalistul fugar olandez Quincy Promes nu mai este sub contract cu Spartak Moscova, a anunțat luni clubul rus, citat de presa olandeză.

Promes a fost arestat în Dubai pentru implicarea într-un accident rutier în timpul cantonamentului de iarnă al echipei sale în Emiratele Arabe Unite (EAU), la scurt timp după ce a fost condamnat în contumacie într-un dosar penal olandez pentru trafic de cocaină.

Inițial, el a fost eliberat pe propria răspundere după arestarea sa pe aeroportul din Dubai pentru părăsirea locului accidentului fără a plăti daunele, deși oficialii din Dubai au indicat, de asemenea, că o verificare a pașaportului său i-a alertat cu privire la faptul că era dat în urmărire de Interpol. În cele din urmă, acesta a fost încarcerat pentru câteva luni, după ce a afișat un stil de viață extravagant în timp ce se afla sub cauțiune, și nu i s-a permis să părăsească Emiratele Arabe Unite.

„Quincy Promes a ratat întreaga a doua jumătate a sezonului din motive personale care l-au împiedicat să se întoarcă în Rusia după cantonamentul de iarnă din Emiratele Arabe Unite”, a scris Spartak Moscova pe Telegram. 

Olanda a cerut EAU să îl extrădeze pe Promes, iar o primă audiere în acest caz a avut loc la începutul lunii mai.

Clubul din Moscova a anunțat că contractul jucătorului olandez s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie. El a jucat prima dată la Moscova din 2014 până în 2018, când a plecat la Sevilla. Apoi a excelat la Ajax un an mai târziu și a reprezentat Olanda în timpul calificărilor europene și în meciurile din grupele Ligii Națiunilor în 2019 și 2020.

Condamnat pentru că și-a înjunghiat vărul. Apoi, alte probleme

El a fost arestat în decembrie 2020 pentru că și-ar fi înjunghiat vărul în timpul unei petreceri. Pe măsură ce probele împotriva sa erau colectate, a părăsit Amsterdamul și s-a întors la Spartak în 2021. În timp ce juca la Moscova, el a fost condamnat pentru înjunghiere și condamnat la 1,5 ani de închisoare. El a făcut apel împotriva acestui verdict.

Apoi, în mai 2023, în timp ce încă juca în Rusia, procurorii olandezi au anunțat acuzații împotriva lui Promes pentru finanțarea și implicarea într-o schemă de import a două loturi de cocaină în ianuarie 2020 prin Portul Anvers, cu o greutate totală de 1 362 de kilograme. Cazul s-a bazat în mare măsură pe mesaje de chat interceptate pe care autorii implicați credeau că le trimit pe rețeaua criptată SkyECC.

Promes și un alt acuzat au fost condamnați pentru că au jucat un rol direct în schemă. Promes ar fi discutat cu persoane trimise în port pentru a extrage cocaina ascunsă în transporturile din containerele maritime. Promes a fost din nou condamnat în contumacie la șase ani de închisoare pentru trafic de cocaină.

O posibilă pedeapsă mai mare

De asemenea, el a făcut apel în acest caz. Audierea ar putea duce, de asemenea, la o pedeapsă mai dură dacă verdictul este menținut. Procurorii au recomandat ca fotbalistul să execute nouă ani după gratii. „El pare să creadă că este de neatins în Rusia sau în străinătate”, a declarat procurorul în timpul procesului. Procurorii au vrut să afle „cum un fotbalist de succes s-a lăsat atras atât de adânc în criminalitate”.

Spartak Moscova a declarat luni că clubul „speră ca în viitor” să-l poată primi pe Promes înapoi în echipa sa. El ocupă locul al șaselea pe lista golgheterilor all-time ai clubului, cu 114 goluri în 235 de meciuri.

„Olandezul” a devenit unul dintre eroii principali ai sezonului de campionat și a marcat golul victoriei în meciul din Supercupa Rusiei în 2017. Cinci ani mai târziu, el a marcat și golul decisiv în finala Cupei Rusiei împotriva lui Dinamo, pe stadionul Luzhniki.

INTERVIURILE HotNews.ro