Furtuna Eunice a adus rafale de vânt de peste 190 km/h în nordul Europei – De ce nu trebuie să o considerăm exclusiv o consecință a schimbărilor climatice globale
Furtuna Eunice a afectat multe țări din nordul Europei – din Irlanda, până în Polonia – iar vântul a atins 196 km/h la rafală în sudul Regatului Unit. Au murit oameni, au căzut copaci mari, au fost afectate transporturile și o mulțime de oameni au rămas fără energie electrică în case. Climatologii avertizează însă că nu avem suficiente date încât să legăm viteza extremă a rafalelor de vânt, de schimbările climatice.
Viteza maximă a vântului la rafală a fost înregistrată la un far din Isle of Wight: 196 km/h, record pentru Anglia. În alte țări viteza vântului a trecut de 150 km/h, făcând ravagii în orașe, iar în Alpii germani rafalele au depășit 200 km/h la peste 2.000 m alt.
Climatologii au avertizat că nu ar trebui să legăm severitatea vânturilor acestei furtuni de fenomenul încălzirii globale.
Spre exemplu, Peter Thorne, climatolog din Irlanda, explică faptul că se poate spune că schimbările climatice au făcut ca în timpul furtunilor din zonele de coastă să cadă cantități mai mari de precipitații ÎNSĂ sunt dovezi neconcludente că vitezele maxime ale vântului au crescut față de acum câteva decenii.
Mai mult, climatologii au spus în repetate rânduri în ultimii ani că este greu să stabilești o legătură între încălzirea globală, adică un trend pe termen lung, și un fenomen de vreme severă care durează câteva zile.
Climatologii nu au căzut de acord dacă, pe viitor, furtunile vor fi mai severe și mai dese, dar criza climatică ar putea face ca impactul lor să fie resimțit mai grav de oamenii din zonele unde se produc aceste fenomene, în special din cauza cantităților de precipitații.
Cercetătorul german Friederike Otto de la serviciul World Weather Attribution spune că NU sunt încă dovezi convingătoare că rafalele de vânt de la aceste furtuni din timpul iernii au devenit mai puternice din cauza încălzirii climei.
Michael Dukes, meteorolog din Regatul Unit, spune că o legătură între Eunice și schimbările climatice poate fi stabilită în ideea că modelele climatice indică o creștere a numărului de furtuni severe, fiindcă Pământul se încălzește constant și temperaturile medii sunt tot mai mari după 2000.
Nu trebuie uitat că o atmosferă tot mai caldă reține mai mulți vapori de apă care trebuie cumva să fie eliberați până la urmă, iar acest lucru se produce prin intermediul precipitațiilor.
O problemă va ține însă de inundații, fiindcă modelele matematice arată că în timpul diverselor fenomene extreme va crește cantitatea de precipitații care va cădea și deci pericolul de inundații va fi tot mai mare. În plus, nu ar fi exclus ca furtunile severe să afecteze zone din Europa care până acum au fost ferite de astfel de fenomene sau le vedeau foarte rar.
Surse: LiveScience, Guardian, Science Focus