Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Furtună puternică în București. Mesaj RO-ALERT emis de autorități / Străzi inundate, tramvaie blocate, copaci căzuți și cabluri rupte. Traficul aerian, afectat

HotNews.ro
FOTO/VIDEO Furtună puternică în București. Mesaj RO-ALERT emis de autorități / Străzi inundate, tramvaie blocate, copaci căzuți și cabluri rupte. Traficul aerian, afectat
Străzi inundate în București după furtuna din 9 iunie Foto: George Sîrbu/ HotNews

O furtună puternică de circa o oră a provocat pagube însemnate în municipiul București și în județul Ilfov după ce cantitatea însemnată de apă a inundat străzi și case, iar vijelia a rupt copaci și cabluri. Transportul public a fost afectat după ce tramvaiele nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil. Apa a pătruns și la metrou și într-un mall din Sectorul 6. De asemenea, traficul aerian a fost perturbat de furtună. Bucureștenii au primit, luni, un mesaj RO-ALERT de vijelie puternică, descărcări electrice și rafale de vânt valabil pentru orele 15.28 – 16.20.

Potrivit unui bilanț publicat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), până la ora 20:00, au fost înregistrate peste 800 de solicitări prin apel la numărul unic de urgență 112. Peste 250 de situații au fost soluționate sau sunt în curs de soluționare, transmite instituția într-un comunicat.

Pentru informarea populației, au fost remise mesaje de tip Ro-Alert în zonele afectate. Au fost transmise și mesaje cu recomandări pentru populație prin intermediul canalelor instituționale de comunicare și a panourilor electronice stradale.

Conform ISU București-Ilfov, din cauza numărului mare de intervenții, pompierii care erau în ture libere au fost chemați la serviciu, pentru suplimentarea efectivelor.

Ploile de luni au adus în București cantități record de apă, anunță operatorul ApaNova care precizează că au fost înregistrate cantitățile de precipitații ce au depășit 43 de litri pe metru pătrat, izolat depășind 70 l/mp, iar în unele zone s-au înregistrat vârfuri de peste 120 l/mp, în urma cărora s-au înregistrat inundații.

Ca urmare a fenomenelor meteo din București-Ilfov, până în momentul de față au fost înregistrate peste 800 de solicitări prin apel la numărul unic de urgență 112. Peste 130 de situații confirmate au fost soluționate sau sunt în curs de soluționare, informează ISU București-Ilfov.

Stația de metrou Piața Unirii 2 a fost inundată după furtuna puternică din Capitală. De asemenea, probleme a fost la mall-ului Sun Plaza din cartierul Berceni, unde a pătruns ploaia prin tavan.

Ploile din București au afectat și traficul de pe Splaiul Unirii.

Inundație pe Splaiul Unirii / Foto: HotNews
Inundație pe Splaiul Unirii / Video: HotNews

Până la această oră, pompierii au avut 58 de intervenții în municipiul București și în județul Ilfov ca urmare a furtunii puternice. Cele mai multe vizează case, beciuri sau străzi inuntate, cât și copaci căzuți pe stradă sau pe mașini parcate.

Mai multe zboruri au decolat de la București cu întârziere de câteva zeci de minute, luni după-amiaza, în urma furtunii care a afectat Capitala, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București.

„Din cauza ploii torențiale, mai multe zboruri au decolat în după-amiaza zilei de luni, 9 iunie 2025, de la București, cu întârziere de câteva zeci de minute. De asemenea, patru dintre cele nouă avioane care așteptau în aer îmbunătățirea condițiilor meteo au aterizat pe aeroporturile ‘Aurel Vlaicu’ (Băneasa) și ‘Henri Coandă’ (Otopeni) din București, iar restul sunt deja aliniate pentru aterizare”, a transmis CNAB.

Strada Pridvorului din sectorul 4, inundată de furturna puternică din 9 iunie Foto: Dan Popa / HotNews

Furtuna puternică a afectat transportul în comun din București. Potrivit comunicărilor STB, liniile 19, 24 și 27 sunt blocate în zona Bd. Camil Ressu, la Piața Râmnicu Sărat din cauza acumulării de apă. De asemenea, linia 69 este blocată la capătul de linie Baicului, iar 21 și 66 pe Șoseaua Colentina care a fost inundată. Un copac căzut pe rețeaua de contact a blocat trecerea tramvaielor de pe linia 85 pe Calea Plevnei, în stația Mircea Vulcănescu.

Străzi inundate în municipiul București după furtuna puternică din 9 iunie Foto: George Sîrbu/ HotNews

Vremea s-a îmbunătățit, iar avioanele care așteptau în aer se îndreaptă spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București pentru aterizare, anunță BoardingPass, site specializat în domeniul aviației. Cele trei avioane care au aterizat la Constanța și Craiova vor fi realimentate, iar apoi vor zbura și acestea spre aeroportul Otopeni.

Potrivit ultimei actualizări emise de ISU București – Ilfov, pompierii au fost solictați pentru 30 de intervenții. Cele mai multe sunt cauzate de copaci câzuți și cabluri rupte de furtună, dar au fost și intervenții străzi și subsoluri de bloc inundate.

Pagubele produse de furtună

Furtuna puternică a produs pagube, potrivit unui comunicat al ISU București – Ilfov. Pompierii au avut zeci de intervenții pentru a îndepărtat copaci căzuți și cabluri rupte. Unele dintre acestea a fost în județul Ilfov, pe DN1 între localitățile Ciolpani și Tâncăbești, pe ⁠DJ 101, între localitățile Balotești și Caciulati, sau la Cioplani pe Șoseaua Bucureși-Piteși. Restul au fost pe mai multe bulevarde și străzi din Capitală.

Potrivit BoardingPass, site specializat în domeniul aviației, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai multe avioane așteaptă în aer la est și vest de București, îmbunătățirea vremii.

De asemenea, zborurile Eurowings EW2490 Stuttgart (Germania) – București și TAROM RO382 Paris (Franța) – București vor ateriza la Constanța.

Zborul TAROM RO644 Cluj Napoca – București va ateriza la Craiova.

Alertă de furtuni puternice

ANM a emis o avertizare meteorologică de cod portocaliu, valabilă pentru Municipiul București, în intervalul orar 15:28 – 16:20. Vântul va bate în rafale de 60…70 km/h, iar ploaia va acumula local 25…35 l/mp. 

În Ilfov sunt așteptate averse torențiale care vor acumula 35…40 l/mp cu descărcări electrice. 

Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență a avertizat în privința condițiilor meteo:

  • evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • închideți ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
  • nu atingeți stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ.

„Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, au recomandat autoritățile.

INTERVIURILE HotNews.ro