Sari direct la conținut

​Gafă făcută de NASA : Panică pe Pământ, după ce o simulare a unui accident a fost difuzată din greșeală

HotNews.ro
​Gafă făcută de NASA : Panică pe Pământ, după ce o simulare a unui accident a fost difuzată din greșeală
Statia Spatiala Internationala (sursa - NASA)

NASA a difuzat miercuri, din greşeală, o simulare a unui exerciţiu în care astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională erau trataţi pentru „accidente de decompresie”, ceea ce a dus la speculaţii pe reţelele de socializare despre existenţa unei situaţii de urgenţă la bordul laboratorului orbital, informează Reuters și Agerpres.

În jurul orei 22:28 GMT, canalul de YouTube al Administraţiei Naţionale pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) a difuzat o înregistrare audio în care se putea auzi că un membru al echipajului de pe ISS se confrunta cu efectele unui „ccident de decompresie” (DCS), a precizat NASA pe contul oficial deţinut de ISS pe reţeaua de socializare X.

O voce feminină le cerea membrilor echipajului „să îl pună pe comandant înapoi în costumul lui”, să îi verifice pulsul şi să îi furnizeze oxigen, adăugând ulterior că prognosticul său este „fragil”, potrivit unor copii ale înregistrării audio ce au fost publicate pe reţelele de socializare. NASA nu a verificat acele copii şi nici nu a republicat înregistrarea audio.

Mai mulţi pasionaţi ai spaţiului au distribuit pe reţeaua de socializare X un link către înregistrarea audio, cu avertismente că pe ISS ar exista o urgenţă gravă.


„Înregistra transmisă din greșeală”

„Acea înregistrare audio a fost transmisă din greşeală, de la o simulare în curs de desfăşurare în care membrii echipajului şi echipele de la sol se antrenează pentru diverse scenarii în spaţiu şi nu are legătură cu o urgenţă reală”, precizează mesajul publicat de NASA pe contul ISS de pe reţeaua de socializare X.

„Nu există o situaţie de urgenţă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale”, se afirmă în acelaşi mesaj.

DCS, care este cauzat de bule de azot sau de alte bule de gaz în fluxul sanguin din cauza unei schimbări a presiunii atmosferice, poate afecta sistemul nervos central şi poate fi fatal. DCS este cunoscută în mod obişnuit sub numele de „sindrom de decompresie”.

Membrii echipajului de pe ISS se aflau în perioada de somn în momentul transmisiunii audio, înainte de a efectua o ieşire în spaţiu joi, la ora 12:00 GMT, a precizat mesajul publicat pe contul deţinut de ISS pe reţeaua de socializare X.

Canalul de YouTube administrat de NASA pentru ISS, unde înregistrarea audio a fost difuzată din greşeală, afişează în prezent un mesaj de eroare, care spune că transmisiunea a fost întreruptă.

INTERVIURILE HotNews.ro