Sari direct la conținut

Gata să lupte contra „întunericului care se apropie” un număr tot mai mare de adolescenți din Rusia sunt trimiși la închisoare sau anchetați sub acuzația de sabotaj. Unii ajung să-și ia viața

HotNews.ro
Gata să lupte contra „întunericului care se apropie” un număr tot mai mare de adolescenți din Rusia sunt trimiși la închisoare sau anchetați sub acuzația de sabotaj. Unii ajung să-și ia viața
Adolescent reținut în Rusia/Profimedia

De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, elevii ruși au ajuns din ce în ce mai des în spatele gratiilor sub acuzația de sabotaj pentru că ar fi deteriorat clădiri sau infrastructura de transport. Cel puțin 20 de ruși cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani se află în prezent în închisoare, în așteptarea procesului sau executând pedepse pentru aceste infracțiuni, scrie publicația rusească independentă Meduza.

Mulți dintre ei provin din regiunile situate de-a lungul căii ferate transsiberiene, pe care Moscova o folosește pentru a transporta echipamente militare și muniții spre vest, potrivit sursei citate, care invocă un raport al organizației independente People of Baikal.

Potrivit datelor compilate de Mediazona, aproximativ o treime din cele 66 de persoane arestate la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023 pentru presupuse atacuri de sabotaj asupra căilor ferate ruse erau minori. Sentințele pentru această infracțiune pot varia de la 10 la 20 de ani de închisoare, dar dacă există circumstanțe agravante, pedeapsa poate fi la fel de severă ca o sentință pe viață. De obicei, detaliile acestor cazuri sunt clasificate sau publicate cu numele acuzatului redactat.

„Din disperare”

Maksim Makhnev din orașul Ust-Ilimsk a împlinit 18 ani în urmă cu doar câteva săptămâni. Motivul includerii sale pe lista federală rusă a „extremiștilor și teroriștilor” este neclar. El este unul dintre numeroșii adolescenți ruși care și-au petrecut cea de-a 18-a aniversare în închisoare.

Printre ceilalți se numără Ilya Podkamenny, în vârstă de 19 ani, care a reușit să oprească un tren de marfă în regiunea Irkutsk în noiembrie 2022, înfășurând sârmă de cupru în jurul șinelor. Mecanicul de tren a găsit la fața locului pliante pe care scria „Moarte rușilor, libertate în Siberia” și „Putiniștii vor atârna de copaci în loc de frunze, moarte fascistului Putin”. Potrivit anchetatorilor de stat, mecanicul „a devenit instantaneu vigilent și s-a întors în tren pentru a lua un ciocan pentru a se proteja pe sine și pe asistentul său în cazul unui atac”.

Autoritățile au avut nevoie de șapte luni pentru a-l identifica pe Podkamenny drept autor: acesta nu a lăsat nicio amprentă, nu existau camere de supraveghere în zonă, iar un câine polițist nu a reușit să îl depisteze după mirosul său. Anchetatorii au recuperat ceva ADN din pliante și sârmă, dar era prea puțin pentru a-i determina identitatea. În cele din urmă, au decis să caute online frazele din pliante, ceea ce i-a condus la un canal Telegram numit „Mișcarea de Eliberare Siberiană – Republica Siberia”. Podkamenny era unul dintre cei doi administratori ai canalului. Cinci zile mai târziu, el a fost arestat.

Chiar și după ce i-au găsit canalul Telegram, nu este clar cum au reușit anchetatorii să îl identifice pe Podkamenny; potrivit acestuia, contul său era înregistrat pe o cartelă SIM anonimă estonă.

Condamnat la 12 ani de închisoare

Podkamenny a fost inițial plasat în arest la domiciliu, dar după ce i s-a ordonat să se supună unei evaluări psihiatrice, s-a automutilat, după care a fost trimis în arest preventiv. În cele din urmă, el a fost acuzat de pregătirea și organizarea unui atac terorist. Potrivit anchetatorilor, acesta plănuia să comită incendiul de două ori: mai întâi la un cabinet de releu feroviar și apoi la un birou de înrolare militară. Podkamenny pregătise de două ori acasă amestecuri incendiare, însă mama sa le-a găsit pe ambele și le-a aruncat.

În toamna anului 2023, Podkamenny a fost condamnat la 12 ani de închisoare. El a pledat vinovat la acuzațiile împotriva sa. Într-o scrisoare către Mediazona, el a declarat că acțiunile sale au fost motivate de disperare și de dorința de a lupta împotriva „întunericului care se apropie”. „Cred că toată această nebunie se va termina până în 2025 și cu siguranță voi fi eliberat”, a adăugat el. El a spus că visul său este să se mute în Texas și să facă un desen animat despre jaguari antropomorfi.

Celălalt administrator al canalului „Mișcarea de eliberare siberiană”, Oleg Beryozin, în vârstă de 17 ani, din regiunea Zabaykalsky, a fost arestat în același timp cu Podkamenny și condamnat la tratament psihiatric obligatoriu. Cazul a avut și un al treilea inculpat: un tânăr de 20 de ani pe nume Danil Tomshin, care era abonat la canalul lui Beryozin și Podkamenny. Acesta s-a spânzurat înainte de proces, susține Meduza.

INTERVIURILE HotNews.ro