Sari direct la conținut

George Simion s-a dus la Parchetul General: „Daţi-mi telefonul, domnule procuror!”

HotNews.ro
George Simion, protest la Parchetul General, Foto: Inquam Photos / George Călin
George Simion, protest la Parchetul General, Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat joi, în faţa Parchetului General, că a venit la această instituţie pentru a cere urgentarea percheziţiei informatice sau pentru returnarea bunurilor, susţinând că „probabil” se încearcă obţinerea de mărturii prin „presiuni asupra martorilor”.

„Am venit astăzi la Parchetul General pentru a cere clarificări, pentru a-mi cere telefonul înapoi şi de a mă scutura efectiv de mizeria aruncată cu trei zile înainte de alegerile din 9 iunie asupra noastră”, a spus liderul AUR.

O să fac o cerere pentru urgentarea percheziţiei informatice sau pentru returnarea bunurilor, pentru că în momentul acesta Parchetul General pur şi simplu a făcut o tâlhărie. Timp de două săptămâni reţine nişte bunuri şi practica spune că le va reţine două luni – trei luni, şi creează neplăceri, creează nervi, nervozitate, probabil speră să obţină mărturii prin genul ăsta de presiuni asupra martorilor”, a susţinut Simion.

Liderul AUR a adăugat că nu sunt probe împotriva sa, a afirmat că nu a încurajat pe nimeni să falsifice semnături şi a susţinut că are informaţii potrivit cărora va fi „ridicat” şi de alte „structuri ale Parchetului”.

George Simion: „Daţi-mi telefonul, domnule procuror!”

„Să termine odată povestea asta. E albă, e neagră, le-am găsit pe telefoane proba asta, proba asta, proba asta, proba asta. Nu au ce găsi despre mine, nu am încurajat pe nimeni să falsifice, ei probabil vor să găsească altceva. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri ale Parchetului, spre exemplu, DNA-ul.

Să mă ridice. Eu nu am nimic ilegal săvârşit, mă pun la dispoziţia oricărui organ de anchetă, dar asta e legat mai mult de calitatea noastră de competitor electoral, pentru că au cerut aici dosare din ianuarie, anul acesta, care erau în competenţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Sunt dosare din septembrie, anul trecut, cerute de acest procuror. E o vânătoare de vrăjitoare şi nu am de gând să stau cu mâinile în sân şi să suport genul ăsta de presiuni.

Daţi-mi telefonul, domnule procuror! Căutaţi-l dacă vreţi, n-am nicio problemă, îmi dau acordul dacă asta doriţi, dar daţi-mi telefonul”, a completat Simion.

„Eu mă pun la dispoziţia organelor de anchetă”, spune liderul AUR

Simion a criticat organele de urmărire penală pentru că acestea ar tergiversa instrumentarea cazului său.

„Eu mă pun la dispoziţia organelor de anchetă, nu e nevoie să se facă arestări pe stradă, mandate de aducere. Sunt aici, vin, dar să discute şi cu noi cineva. A venit, într-un final, vineri, pe 7 iunie, domnul Iacob, a zis că revine cu răspunsurile, pentru că tot ceea ce am înaintat către dânsul speram să ajungă la domnul Florenţa, şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Nimeni nu m-a chemat, nu mi-a zis nimeni nici pâs. Când am vrut să vorbesc cu cineva oficial din această instituţie au fugit toţi. Telefonul era la colega mea care răspundea când nu puteam eu să răspund. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă, dar se pare că este ceva cusut cu aţă albă. Atât timp cât nu sunt anchetat, nu se întâmplă nimic”, a conchis liderul AUR.

Dosar penal în care este vizat George Simion

Parchetul General a anunțat pe 5 iunie că a fost deschis un dosar penal în care sunt vizați un deputat și un candidat în alegerile europarlamentare. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre liderul AUR, George Simion, și despre Silvestru Șoșoacă.

Procurorii spun că George Simion ar fi mobilizat membri de partid, precum și angajați ai Parlamentului, pentru a falsifica listele de semnături necesare depunerii candidaturii lui Silvestru Șoșoacă. Acesta a candidat ca independent la alegerile europarlamentare și a obținut mai puține voturi decât numărul de semnături strânse.

Silvestru Șoșoacă a fost plasat sub control judiciar de către procurori, pentru uz de fals și fals în declarații privind listele cu susținători pentru candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare.

Ce spune Parchetul General:

  • „În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
  • În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
  • În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.
  • Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.
  • Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.
  • Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.
  • Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de 10 aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”.

INTERVIURILE HotNews.ro