Sari direct la conținut

Georgia acuză un complot pentru asasinarea oligarhului Ivanișvili, liderul partidului de guvernare. Opoziția denunță o manipulare

HotNews.ro
Georgia acuză un complot pentru asasinarea oligarhului Ivanișvili, liderul partidului de guvernare. Opoziția denunță o manipulare
Bidzina Ivanișvili, președintele de onoare al partidului Visul Georgian. FOTO: Shakh Aivazov / AP / Profimedia

Serviciul de securitate din Georgia a anunțat miercuri că investighează un complot pentru asasinarea miliardarului Bidzina Ivanișvili, președintele de onoare al partidului de guvernământ, presa locală relatând că unii suspecți au legături cu Ucraina, scrie Reuters.

„Serviciul Securității de Stat investighează faptele pentru pregătirea asasinării lui Bidzina Ivanișvili, președintele de onoare al partidului Visul Georgian, organizată și finanțată de foști oficiali de rang înalt ai guvernului georgian și foști angajați ai organelor de aplicare a legii din Ucraina”, a anunțat instituția, într-o declarație din 24 iulie.

„Scopul acțiunilor criminale menționate este de a răsturna guvernul de stat prin mijloace violente, prin forțe distructive, pe fondul creării de tulburări și slăbirii guvernului”, a precizat instituția.

Declarația Serviciul Securității de Stat vine după ce televiziunea pro-guvernamentală Imedi a relatat cu o zi mai devreme despre un presupus complot și atac terorist împotriva lui Ivanișvili și a altor oficiali ai partidului.

Serviciul de securitate nu a dat numele suspecților, însă presa georgiană a precizat că cel puțin șase oameni au fost convocați pentru interogatoriu, o mare parte dintre aceștia fiind luptători împotriva Rusiei în războiul din Ucraina.

Autoritățile georgiene i-au acuzat în repetate rânduri pe georgienii stabiliți în Ucraina care luptă împotriva Rusiei că plănuiesc o lovitură de stat pentru răsturnarea guvernului. Tbilisi spune că se opune războiului Rusiei, dar a refuzat să impună sancțiuni Moscovei în urma conflictului, scrie Reuters.

Liderul majorității parlamentare, Mamuka Mdinaradze, a plasat presupusul complot în contextul atacurilor asupra lui Donald Trump și a premierului slovac Robert Fico.

„Agenda fascismului pseudo-liberal a inclus tentativa de asasinat a lui Trump, tentativa de asasinat a lui Fico. Și acum se pare că a fost planificat un atentat cu bombă împotriva Bidzinei Ivanișvili și a noastră. Este o coincidență?!”, a întrebat el, potrivit site-ului Civil Georgia.

Politicienii din opoziție au acuzat însă o manipulare coordonată de guvern, menită să inducă în eroare cetățenii în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din octombrie.

„Aceasta este o conspirație continuă, dezinformare, propagandă în stil rusesc, pe care (partenerii noștri) occidentali o numesc război hibrid”, a declarat Tina Bokuchava, lideră a Mișcării Naționale Unite (UNM), adăugând că Ivanișvili folosește astfel de mijloace pentru a se menține la putere.

Observând că acuzațiile Serviciului de Securitate nu sunt nimic nou și că niciuna dintre acuzațiile similare din trecut nu a avut un rezultat final al investigației, Eka Beselia, lidera partidului Pentru Justiție, a sugerat și ea că investigația are rolul de a justifica „o altă represiune”.

INTERVIURILE HotNews.ro