Sari direct la conținut

Germania: Polițiști răniţi grav în timpul manifestaţiilor împotriva congresului AfD / Apelul ministrului de interne

HotNews.ro
Germania: Polițiști răniţi grav în timpul manifestaţiilor împotriva congresului AfD / Apelul ministrului de interne
Protest împotriva AfD în Germania (Foto: Jochen Tack / imago stock and people / Profimedia)

Doi poliţişti au fost agresaţi şi grav răniţi, sâmbătă, de manifestanţi care protestau faţă de congresul partidului de extremă dreapta AfD, la Essen, unde delegaţii şi-au reales liderii.

Incidentul a avut loc în apropierea sălii polivalente „Grugahalle”, unde aproximativ 550 de delegaţi ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) se reunesc până duminică, a precizat poliţia din regiunea Renania de Nord-Westfalia într-un comunicat, relatează agențiile AFP și News.ro.

„Agresori necunoscuţi au lovit doi poliţişti cu picioarele în cap” şi au continuat să îi „lovească în timp ce erau la pământ”, a adăugat poliția. Cei doi agenți au fost „grav răniţi” şi au fost spitalizaţi.

Şapte dintre colegii lor au fost uşor răniţi în timpul aceluiași atac. Autorii au fugit de la faţa locului.

De asemenea, 11 poliţişti au fost atacaţi în cursul dimineții de manifestanţi în timpul unuia dintre numeroasele blocaje de stradă organizate pentru a perturba sosirea delegaţilor. Mai multe persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor.

Zeci de mii de manifestanți

„Împotriva extremismului de dreapta şi a rasismului avem nevoie de forţe democratice puternice şi de proteste paşnice”, a reacţionat ministrul de interne Nancy Faeser pe X. „Dar nimic nu justifică violenţa”.

Peste 1.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în oraş, unde autorităţile au declarat că se tem de „potenţiali turbulenţi violenţi de extremă stânga”.

Sâmbătă, majoritatea celor 50.000 de manifestanţi, potrivit organizatorilor – poliţia nu a dat nicio cifră – au defilat totuşi paşnic, purtând bannere şi pancarte pe care scria „Rezistenţă!” sau „Împreună pentru democraţie”.

Citește și:

Liderii AfD, realeși la congres

În timpul congresului, Tino Chrupalla, care a fost reales cu o majoritate zdrobitoare, alături de Alice Weidel, pentru încă doi ani în fruntea AfD, a declarat ambiţia partidului de a ajunge într-o zi la putere în Germania.

„Vrem să guvernăm, mai întâi în est, apoi în vest, apoi la nivel federal”, a spus el.

AfD, o formaţiune ostilă migranţilor, este de asemenea aşteptată să câştige alegerile regionale în trei landuri din estul Germaniei în septembrie, dar fără a obţine un scor care i-ar permite să guverneze singură. Până acum, celelalte partide au refuzat întotdeauna să coopereze cu această formaţiune.

Te-ar putea interesa și:

INTERVIURILE HotNews.ro