Sari direct la conținut

Germania se înarmează în ritm accelerat. Producția de obuze înzecită în timp record/ Vor fi cumpărate peste 100 de tancuri

HotNews.ro
Germania se înarmează în ritm accelerat. Producția de obuze înzecită în timp record/ Vor fi cumpărate peste 100 de tancuri
Tanc Leopard 2 Foto: Juliane Sonntag / imago stock&people / Profimedia

Armata germană a plasat o comandă record de peste 8,5 miliarde de euro către grupul Rheinmetall pentru achiziţia de muniţii pentru artilerie, în vederea reconstituirii stocurilor diminuate de ajutorul furnizat Ucrainei, a anunţat joi compania producătoare de armament, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Această comandă, ce priveşte achiziţia de obuze de 155 mm, calibrul standard NATO, este cea mai mare din istoria recentă a Rheinmetall, precizează această companie într-un comunicat.

700.000 de obuze pe an

Obiectivul contractului este de a „reconstitui stocurile Bundeswehr şi ale aliaţilor săi, şi de a furniza sprijin Ucrainei în campania sa de apărare”, adaugă Rheinmetall, care este cel mai mare producător german de echipamente militare.

Livrările din această comandă masivă vor începe anul viitor şi pentru aceasta vor fi folosite capacităţile unei noi uzine aflate în construcţie în complexul Rheinmetall de la Unterlüss.

După ce ani la rând Germania a neglijat investiţiile militare, ajutorul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia i-a diminuat sever stocurile de muniţii pentru artilerie. Rheinmetall estimează la circa 40 de miliarde de euro nevoia de noi muniţii pentru armata germană.

Pentru a face faţă cererii în creştere, nu doar din partea Germaniei, Rheinmetall şi-a planificat să producă anul viitor până la 700.000 de obuze de artilerie, faţă de 400.000-500.000 anul acesta. Înaintea războiului din Ucraina, această companie fabrica doar aproximativ 70.000 de obuze pe an.

Contract pentru achiziția de tancuri

Lucrători ai companiei germane de echipamente auto Continental, aflată în dificultate, vor fi transferaţi către uzinele Rheinmetall, ale cărui afaceri înfloresc pe fondul creşterii cheltuielilor militare şi războiului din Ucraina, au anunţat săptămâna trecută cele două companii.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, preluată joi de agenţia EFE, Ministerul german al Apărării intenţionează de asemenea să achiziţioneze încă 105 tancuri Leopard 2A8 până în anul 2030, într-un contract cu un cost estimat de circa trei miliarde de euro.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, doreşte ca aceste tancuri să intre în dotarea brigăzii germane care va fi staţionată în Lituania şi care va fi „unul dintre primele elemente de apărare avansată a NATO” în estul Europei, mai notează Der Spiegel, citând un raport prezentat Comisiei de Buget a parlamentului.

Armata germană are în dotare în prezent circa 310 tancuri Leopard de diferite versiuni. Modelul 2A8 este versiunea cea mai modernă a tancului german Leopard.

INTERVIURILE HotNews.ro