Sari direct la conținut

Germania va plafona prețurile la gaze naturale și electricitate pentru gospodării și consumatorii industriali (Reuters)

HotNews.ro
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images

​Germania va introduce o plafonare a preţului electricităţii pentru gospodării şi consumatorii industriali, ca parte a măsurilor menite să ajute cea mai mare economie europeană să facă faţă crizei energetice, conform unui proiect de document consultat de Reuters, relatează Agerpres.

Pentru consumatorii industriali, preţul electricităţii va fi limitat la 13 eurocenţi per kWh şi se va aplica pentru 70% din consumul de anul trecut, în timp ce pentru gospodării preţul va fi plafonat la 40 eurocenţi per kWh, pentru 80% din consumul de bază, se arată în document.

Diferenţa între preţul de piaţă care ar trebui plătit şi plafonarea, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va fi direct compensată de furnizori printr-o deducere lunară.

Plafonarea preţului electricităţii vine pe lângă plafonarea preţului gazelor şi planificata plată unică a Guvernului german pentru a atenua impactul creşterii preţului la gaze asupra consumatorilor.

Conform documentului consultat marţi de Reuters, Executivul german vrea ca mecanismul de limitare a preţurilor la gaze să intre în vigoare în februarie, cu o lună mai devreme decât se stabilise iniţial.

Măsura va fi analizată de Comisia Europeană, care a criticat decizia Germaniei de a aborda sprijinul acordat economiei, care scoate în evidenţă diferenţele între statele membre UE bogate şi sărace.

Guvernul de la Berlin a alocat încă de la sfârșitul lunii septembrie 200 de miliarde de euro, o sumă istorică, pentru susținerea prețurilor plafonate la energie, provocând tensiuni cu Franța învecinată care consideră că planul le va oferi un avantaj competitiv companiilor germane.

Ministrul german al Economiei Robert Habeck a apărat însă planul, descriindu-l drept un „scut energetic” într-o situație „extrem de tensionată” în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro