Sari direct la conținut

Germania și Ucraina vor produce în comun rachete cu rază lungă de acțiune / Kremlinul acuză o decizie iresponsabilă / Suspans privind livrările de rachete Taurus

HotNews.ro
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Avion de vânătoare care lansează o rachetă cu rază lungă de acțiune Taurus, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Cancelarul german a anunțat miercuri că sprijinul militar al Berlinului pentru Kiev va fi extins, deși nu a oferit detalii despre armele și echipamentele livrate, scrie Reuters.

Germania și Ucraina vor dezvolta producția comună de rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat cancelarul german Friedrich Merz în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin, miercuri.

„Aceasta va fi o cooperare la nivel industrial, care poate avea loc atât în Ucraina, cât și aici, în Germania”, a declarat Merz într-o conferință de presă comună.

Decizia a fost criticată de Rusia. Kremlinul a acuzat imediat „o provocare” și „o poziție iresponsabilă” a Berlinului.

Cancelarul a observat că această cooperare va permite Kievului să lovească ce ținte își dorește, fără restricții.

„Nu vor exista restricții privind armele cu rază lungă de acțiune, Ucraina va putea să se apere pe deplin și, de asemenea, să lovească ținte militare din afara teritoriului Ucrainei”, a declarat Merz.

Ministrul Apărării a anunțat de asemenea că Germania va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro.

În declarația sa, ministerul a subliniat atacurile aeriene rusești, „cu mulți civili uciși și răniți, precum și distrugerea masivă a infrastructurii civile în special”.

Berlinul va contribui, de asemenea, la finanțarea operațiunilor Starlink în Ucraina, un sistem american de comunicații prin satelit crucial pentru armata ucraineană, a adăugat cancelarul.

Livrarea de rachete Taurus rămâne în așteptare

Întâlnirea dintre Merz și Zelenski a fost precedată de speculații conform cărora Germania ar putea reveni în cele din urmă asupra politicii sale de a nu trimite rachete Taurus Kievului, de teama escaladării războiului împotriva Rusiei.

Vorbind în cadrul conferinței, Merz a evitat să răspundă la o întrebare directă cu privire la eventualele livrări de rachete Taurus și a refuzat să discute în detaliu sprijinul militar pentru Ucraina.

„Vom continua sprijinul nostru militar și îl vom extinde”, a declarat Merz.

Înainte de a deveni cancelar, Merz a semnalat că va anula interdicția privind livrările Taurus impusă de predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz.

Ucraina utilizează în prezent rachete ATACMS de producție americană și Storm Shadows de producție britanico-franceză.

Abia la sfârșitul anului 2024, administrația Biden și alți aliați au relaxat restricțiile, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.

Având în vedere că armele occidentale sunt pe sfârșite, Ucraina a încercat să își dezvolte propriile arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete balistice și hibrizi dronă-rachetă.

INTERVIURILE HotNews.ro