Sari direct la conținut

Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani

HotNews.ro
Gheorghe Mencinicopschi, Foto: Agerpres
Gheorghe Mencinicopschi, Foto: Agerpres

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, la vârsta de 73 de ani, potrivit Agrointel, Libertatea și Antena 3. Acesta era internat la un spital din Bucureşti cu un diagnostic grav la plămâni.

„Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste”, a declarat pentru Agrointel Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni, potrivit Libertatea.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat în 2014 la opt ani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), al cărui director a fost. În același proces, Dan Voiculescu fusese condamnat la 10 ani de închisoare.

Acesta a fost eliberat pe motiv de boală în 2016 din penitenciarul Rahova după ce executase doi ani și o lună din pedeapsă.

Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș. Biolog, biochimist și cercetător român, Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate.

Decorație retrasă de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 11 decembrie 2019 decretele privind retragerea decorațiilor acordate unor persoane care au fost condamnate, printre care Adrian Năstase, Miron Mitrea, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Emilian Cuteanu și Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art. 51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, precum și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 105/2000 privind reinstituirea Ordinului, Crucii şi Medaliei Naţionale „Serviciul Credincios”, aprobată prin Legea nr. 543/2001, cu modificările ulterioare, i-a fost retras:

  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 556 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 18 decembrie 2000, lui Mencinicopschi Gheorghe;
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro