Gheţarii lumii se topesc într-un ritm accelerat – studiu
Gheţarii lumii se topesc într-un ritm accelerat, arată un studiu amplu realizat de o echipă de cercetători care a analizat comportamentul pentru aproape toate fluxurile de gheaţă de pe planetă, relatează News.ro citând BBC.
Echipa condusă de cercetători din Franţa a descoperit că acestea au pierdut aproximativ 270 de miliarde de tone de gheaţă pe an în primele două decenii ale secolului 21.
Apa rezultată reprezintă acum aproximativ o cincime din creşterea nivelului Oceanului Planetar, au declarat cercetătorii pentru publicaţia Nature.
„Pe parcursul ultimilor 20 de ani, am observat că gheţarii au pierdut circa 267 de gigatone anual. Dacă luăm toată acea apă şi o împărţim peste insula Irlandei, este suficientă pentru a acoperi întreaga Irlandă în 3 metri de apă anual”, a declarat pentru BBC cercetătorul Robert McNabb de la universităţile Ulster şi Oslo. „Pierderea totală accelerează. Creşte cu aproximativ 48 de gigatone anual pe deceniu”.
Inventarul mondial al gheţarilor cuprinde 217.175 de fluxuri de gheaţă.
Unele sunt mai mici decât un teren de fotbal, altele sunt de dimensiunea Marii Britanii. Ce au în comun aproape toate este că se subţiază şi se retrag într-un climat schimbător, fie pentru că se topesc, fie pentru că s-a schimbat configuraţia căderilor de zăpadă.
Echipa de cercetare, condusă de Romain Hugonnet de la Unievrsitatea din Toulouse, a folosit ca sursă primară de informaţii imaginile obţinute de satelitul Terra al NASA, lansat în 1999.
„Acest nou studiu este un progres major având în vedere că avem o rezoluţie spaţială înaltă şi, în acelaşi timp, oferă şi schimbarea temporală pe parcursul a două decenii bazat direct pe date livrate de satelit, ceea ce este o noutate”, a explicat co-autorul Matthias Huss, de la Swiss Federal Institute of Technology.