Sari direct la conținut

Giganții tech vor să mute AI-ul pe telefonul și laptopul tău. Cum arată planul și care e marele pericol pe care nu vor să îl aflăm

HotNews.ro
Giganții tech vor să mute AI-ul pe telefonul și laptopul tău. Cum arată planul și care e marele pericol pe care nu vor să îl aflăm
Aplicațiile AI sunt utile, dar ridică riscuri de securitate - Foto: Shutterstock

Aplicațiile AI oferite de Microsoft, Apple și Google vor rula local, pe dispozitiv, în loc să ruleze în cloud. Schimbarea oferă o serie de avantaje practice pentru utilizatori, însă riscurile de securitate legate de protecția datelor personale sunt departe de a fi rezolvate, în ciuda asigurărilor oferite de producători. 

La început a fost ChatGPT. Cu un milion de utilizatori la nivel global după numai cinci zile de la lansarea din noiembrie 2022, chatbot-ul AI dezvoltat de OpenAI a ajuns, potrivit celor mai recente date, la peste 180 de milioane de utilizatori, în iunie 2024.

Folosit inițial ca un nou instrument de divertisment, ChatGPT a devenit treptat o unealtă care, cu anumite limitări, poate fi utilizată în scopuri practice. 

Principalul câștigător al ascensiunii ChatGPT a fost Microsoft, companie care a investit un miliard de dolari în OpenAI încă din 2019 și care a profitat de acest parteneriat pentru a dezvolta rapid propriul chatbot bazat pe ChatGPT: se numește Copilot și a fost deja integrat în Windows 11, printr-un update software. 

Rivalii tradiționali din domeniul tech s-au mișcat ceva mai lent decât s-ar fi așteptat industria. Prezentat în martie 2023, Google Bard a fost un chatbot atât de precar din punct de vedere tehnic, încât Google l-a redenumit în Gemini, în decembrie 2023. Iar acum intenționează să-l integreze tot mai mult în produsul fanion al companiei: Google Search.

Între timp, Apple a dezvăluit parțial abia în iunie 2024 primele detalii despre pachetul de funcții AI numit Apple Intelligence. 

Citește mai mult pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro