Sari direct la conținut

Giorgia Meloni o invită pe Ursula von der Leyen în punctul fierbinte al crizei migraţiei din Europa

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia

Premierul italian Giorgia Meloni a invitat-o pe preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în aşa numitul „hotspot” din Lampedusa, în urma creşterii fără precedent a sosirilor de migranţi în insula din Mediterana în ultimele zile, relatează sâmbătă DPA și Agerpres.

Meloni a implorat-o pe lidera UE să viziteze insula „pentru a realiza personal gravitatea situaţiei în care ne aflăm”, vineri seară într-un mesaj video pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

De la începutul săptămânii, mii de migranţi au ajuns cu bărcile pe mica insulă dintre Sicilia şi Africa de Nord.

Doar în ziua de marţi, peste 5.000 de persoane au ajuns în Lampedusa – mai multe decât oricând într-o singură zi. La un moment dat, în centrul de recepţie erau în jur de 6.800 de persoane.

Datorită apropierii sale de oraşul de coastă tunisian Sfax, Lampedusa este de mult timp un hotspot de migraţie pentru oameni care încearcă să ajungă in Europa. Consiliul municipal al insulei a declarat stare de urgenţă miercuri seară, ca răspuns la situaţie.

„Presiunea migratorie pe care o experimentează Italia de la începutul acestui an este nesustenabilă”, a spus Meloni. Cu toate acestea, a adăugat ea, este clar că Italia şi Europa nu pot face faţă numărului de migranţi care sosesc pe ţărmurile sale.

Meloni a declarat că va decide asupra unor „măsuri excepţionale” luni, precum prelungirea perioadei în care refugiaţilor li se permite să rămână în centrele de azil.

Italia este condusă de o alianţă de dreapta în frunte Meloni de la extrema dreaptă din octombrie 2022. Una dintre promisiunile ei a fost de a reprima migraţia.

Până acum, mai mulţi migranţi sosesc decât înainte.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la Roma, în jur 127.200 de persoane au ajuns în Italia cu barca de la începutul anului până la 15 septembrie. Cifra era în jur de 66.200 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro