Sari direct la conținut

Gisele Pelicot, femeia drogată și violată de zeci de bărbați timp de ani de zile la îndemnul propriului soț, își confruntă în instanță abuzatorii: M-au sacrificat pe altarul viciului / Asumați-vă măcar o dată în viață responsabilitatea

HotNews.ro
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia

Gisele Pelicot, femeia care a fost drogată de soțul său care a invitat zeci de străini să o agreseze sexual, își confruntă, calmă și hotărâtă, abuzatorii – Dominique Pelicot și pe alți 50 de bărbați acuzați că au violat-o timp de zece ani. Ea fost audiată joi pentru prima dată în procesul care se desfăşoară la Avignon, relatează AFP.

Drogată cu somnifere de soțul ei, Dominique Pelicot, care a recrutat străini pe internet pentru a o viola, Gisèle Pelicot, în vârstă de 71 de ani, nu și-a dat seama niciodată că din 2011 zeci de bărbați au abuzat-o sexual.

De la deschiderea procesului, AFP și alte trusturi de presă au ales să nu dea numele lui Pelicot, pentru a proteja intimitatea celor trei copii și a celor șase nepoți ai cuplului. Dar ei au decis că vor să le fie cunoscut numele de familie pentru că a devenit „acela al curajului întruchipat” de mama și bunica lor.

Fiii lui Gisele Pelicot, Florian, dreapta, David, stânga, și fiica ei Caroline Darian, centru, ajung la tribunalul din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia
Fiii lui Gisele Pelicot, Florian, dreapta, David, stânga, și fiica ei Caroline Darian, centru, ajung la tribunalul din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia

Gisele Pelicot a avut, fără îndoială, nevoie de curaj joi, pentru prima sa audiere în fața instanței penale Vaucluse, în a patra zi a acestui proces extraordinar.

Pe 2 noiembrie 2020, poliția din Carpentras (Vaucluse) a adus-o la secția de poliție. Da, este într-adevăr căsătorită cu Dominique Pelicot, „un tip drăguț”, „un tip grozav”, îi răspunde ea, intrigată, anchetatorului.

Apoi acesta îi arată fotografiile găsite pe computerul soțului ei. În imagine, „Sunt inertă, în patul meu, și sunt violată”, descrie ea, în fața instanței, formată din cinci magistrați.

„Lumea mea se prăbușește, totul se prăbușește, tot ce am construit în 50 de ani. Sunt scene de groază pentru mine (…) Mă consideră o păpușă de cârpă”, insistă femeia, sub privirea fiicei ei și a celor doi fii ai ei.

În acea zi, ea a refuzat să vadă filmările. Ea nu face acest lucru până în mai 2024, pe măsură ce procesul se apropie, la sfatul avocatului ei. „Unele sunt mai atroce decât altele”, spune ea. „Scene de barbarie, violuri, (…) Am fost sacrificată pe altarul viciului.”

În total, anchetatorii au găsit aproape 4.000 de fotografii și videoclipuri, stocate cu meticulozitate și subtitrate de soțul ei. Imaginile a aproximativ 200 de violuri suferite în zece ani, mai întâi în regiunea Parisului, dar mai ales în Mazan, oraș din Vaucluse cu 6.000 de locuitori în care cuplul s-a mutat la începutul lui 2013.

Și, cel mai adesea, acești bărbați nu purtau prezervative. „Printr-un noroc extraordinar, dat fiind numărul de atacatori, a scăpat de HIV, sifilis, hepatită. Ce ușurare”, a mărturisit joi Anne Martinat Sainte-Beuve, expert medical, subliniind că doamna Pelicot chiar „a contractat patru boli cu transmitere sexuală”.

Gisele Pelicot le transmite violatorilor săi să își „asume responsabilitatea pentru faptele lor, măcar o dată în viață”

Și să nu îmi spună nimeni că sunt scene de sex, sunt scene de viol, nu am practicat niciodată sexul în grup sau swingul”  s-a apărat ferm victima, răspunzând indirect avocaților anumitor acuzați, care susțin că aceștia au participat doar la scenariul unui cuplu libertin.

„Nu am fost niciodată complice” și nici „nu m-am prefăcut că dorm”, i-a răspuns ea apoi ferm președintelui instanței, Roger Arata.

„Ne putem imagina orice, dar în acest caz, actrița ar trebui să fie deosebit de talentată”, a spus Yvan Gaillard, expert toxicologic, după-amiaza.

În orice caz, doamna Pelicot nu se gândește să-i cruțe pe cei 50 de coinculpați ai soțului ei: „Măcar o dată în viață, asumați-vă responsabilitatea pentru faptele voastre”, le spune ea, deși vorbea deja de o oră, oprindu-se doar să bea un pahar cu apă.

„Acești indivizi știau foarte bine în ce stare de letargie sunt”, pentru a insinua contrariul, „este o insultă la adresa inteligenței”, acuză ea, subliniind că nimeni nu a încercat să alerteze poliția: „Chiar și un telefon anonim putea să îmi salveze viața.”

Pelicot a abordat și problema anxioliticelor pe care soțul ei i le-a dat, fără ca ea să știe, apoi a predat-o bărbaților pe care i-a ademenit pe internet.

„Astăzi îmi reiau controlul asupra vieții, pentru a denunța ce este supunerea chimică. Multe femei nu au dovada. Eu am probleme a ceea ce am experimentat”, afirmă septuagenara.

„De aceea am vrut să fie public acest proces, de aceea am respins ușile închise” solicitate luni de procuratură, își amintește femeia, cu voce fermă, care de-a lungul anilor se „convinsese” că „amneziile” ei inexplicabile, pierderile de memorie, „s-au datorat bolii Alzheimer.

Dominique Pelicot, cu capul în jos, în boxa deținuților

În boxa deținuților, soțul ei rămâne cu capul în jos.

Un desen cu acuzatul principal, Dominique Pelicot, în timpul procesului. FOTO: Benoit PEYRUCQ / AFP / Profimedia

A fost arestat în 2020, după ce trei femei l-au reclamat că le-a filmat pe sub fustă într-un centru comercial, ceea ce a dus la descoperirea tragicei povești a lui Gisele. 

Poliția i-a confiscat cele două telefoane mobile, cele două camere și dispozitivele electronice, inclusiv laptopul, înainte de a-l elibera pe cauțiune.

Pe dispozitive, poliția spune că a găsit 300 de fotografii și o înregistrare video cu o femeie inconștientă agresată sexual de mai multe persoane. 

Zece ani mai devreme, în 2010, a fost arestat pentru fapte similare în regiunea Parisului și amendat cu 100 de euro. Soția lui nu a fost niciodată informată.

„Am pierdut zece ani din viața mea”, a acuzat ea. Și cu siguranță, „fațada este solidă”, după cum a recunoscut ea joi, „dar interiorul este un câmp de ruine”.

Documentele prezentate instanţei indică faptul că Dominique Pélicot, în vârstă de 71 de ani, a recunoscut în faţa poliţiei că obţinea satisfacţie privind cum alţi bărbaţi făceau sex cu soţia sa inconştientă. Mulţi inculpaţi din acest caz contestă acuzaţia de viol împotriva lor, susţinând că au crezut că iau parte la un joc sexual consensual.

INTERVIURILE HotNews.ro