Sari direct la conținut

GRAFICĂ INTERACTIVĂ. Media de vârstă a „șefilor” județelor a crescut semnificativ și au rămas doar două femei în frunte! Cine sunt cei 41 +1 care conduc harta țării

HotNews.ro
GRAFICĂ INTERACTIVĂ. Media de vârstă a „șefilor” județelor a crescut semnificativ și au rămas doar două femei în frunte! Cine sunt cei 41 +1 care conduc harta țării
Harta presedintilor de CJ după alegerile locale 2024 / Sursa: HotNews.ro

Sibianca Daniela Cîmpean, 51 de ani, de la PNL și debutanta Cristina Breahnă-Pravăț, 42 de ani, de la PSD, care conduce CJ Bacău, sunt singurele femei din cei 41 de șefi ai Consiliilor Județene. Îi puteți vedea, om cu om, în grafica interactivă realizată de jurnalista Edit Gyenge, specialistă în analiza și reprezentarea vizuală a datelor.

Alegerile locale din 9 iunie au adus o hartă dominată de Coaliția PSD-PNL. Cu excepția a 4 județe cu șef de CJ din UDMR (Satu-Mare, Mureș, Covasna și Harghita), toți ceilalți responsabili din vârful celor 41 de „parlamentelor locale” sunt din Coaliția PSD-PNL.

Consolidare politică și personală

Consolidarea a avut loc și la nivel personal. 28 de șefi de consilii județene au rămas pe funcție.  Asta se vede și în vârsta medie a șefilor de CJ, care în 2020 era de puțin peste 50 de ani. Acum, este de 52 de ani. Iar numărul de femei a rămas mic, doar doi șefi de Consiliu Județean sunt femei.

Această cifră este în acord cu subreprezentarea femeilor atât în guvern, cât și în parlament, România fiind, pe plan european, una dintre țările „cele mai conduse de bărbați”. Dar cine sunt, om cu om, ce 41 de „șefi” ai județelor din România? Îi puteți vedea în grafica interactivă de aici.

INTERVIURILE HotNews.ro