Sari direct la conținut

GRAFICE Bilant al Guvernului: Banii europeni pentru agricultura si dezvoltarea satelor, absorbiti mai bine decat fondurile structurale si de coeziune

HotNews.ro
Absorbtia fondurilor europene in agricultura si dezvoltare rurala 2007-2014, Foto: Hotnews
Absorbtia fondurilor europene in agricultura si dezvoltare rurala 2007-2014, Foto: Hotnews

​Absorbtia fondurilor europene a ajuns la 83,63% in domeniul agriculturii si dezvoltarii satelor, mult superioara atragerii fondurilor structurale si de coeziune, care a ajuns la 51,81%, ca bani cheltuiti din alocarea acordata Romaniei pentru perioada de programare 2007-2013, releva bilanturile oficiale ale Ministerului Agriculturii si Ministerului Fondurilor Europene, prezentate, joi, de Guvern.

Romania are la dispozitie pentru perioada de programare 2007-2013, de la Comisia Europeana, suma 34,5 miliarde de euro, fonduri UE pentru agricultura, dezvoltarea satelor si fonduri structurale si de coeziune, bani din care mai poate absorbi pana la finalul anului 2015.

Dupa 8 ani, tara a ajuns la o absorbtie de 67,7%, adica 22,75 de miliarde de euro, potrivit bilanturilor Ministerului Agriculturii si Ministerului Fondurilor Europene. Aceasta este valoarea totala a cererilor de rambursare trimise de Romania la Comisia Europeana, in baza cheltuielilor efectuate in proiectele europene, in perioada 2007-31 decembrie 2014. Din acesti bani, cea mai mare parte a fost deja rambursata tarii de catre Bruxelles, o mica parte aflandu-se in curs de rambursare.

Procentual, fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare a satelor, gestionate de Ministerul Agriculturii, au avut o rata de absorbtie superioara celei inregistrate la fondurile structurale si de coeziune, gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.

De precizat, insa, ca Ministerul Agriculturii a gestionat direct prin autoritatile de management si agentiile aflate in subordinea sa, de la bun inceput, fondurile de profil. In plus, Ministerul Agriculturii a avut si experienta fondurilor de preaderare SAPARD sau PHARE.

De partea cealalta, Ministerul Fondurilor Europene s-a infiintat abia in septembrie 2011, sub forma Ministerului Afacerilor Europene, la aproape 4 ani de la aderarea Romaniei la UE. In plus, pentru cea mai mare parte a fondurilor structurale si de coeziune, MFE a avut doar rol de coordonator, autoritatile de management importante fiind in subordinea altor ministere: Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor etc.

Absorbtia la agricultura si dezvoltarea satelor

documente

Absorbtie_Agricultura

(8 Ian 2015) PDF, 1MB

Potrivit bilantului oficial al Ministerului Agriculturii, in perioada 2007-31 decembrie 2014, Romania a ajuns la o absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala de 83,63%, adica 12,85 milirde de euro, bani transmisi sau in curs de transmitere, de catre Comisia Europeana, Guvernului. In plus, aproape 0,6 miliarde de euro au fost platiti deja Romaniei ca avansuri de la Comisia Europeana.

In anul 2014, absorbtia fondurilor europene gestionate de Ministerul Agruclturii a fost de 3,29 miliarde de euro, adica 21,35% din suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare 2007-2013.

TOPUL banilor europeni pentru agricultura si dezvoltare rurala, in perioada 2007-31 decembrie 2014

  • Programul National de Dezvoltare Rurala – 82,5%, adica 6,7 miliarde de euro
  • Platile directe la hectar – 94%, adica circa 6,6 miliarde de euro. Acesti bani se absorb cel mai usor, pentru ca se acorda fermierilor automat, in functie de suprafata cultivata, fara proiecte.
  • Programul Operational pentru Pescuit  – 46,12%, adica 106 milioane de euro

Ratele de absorbtie a fondurilor europene pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de bani absorbiti in agricultura si dezvoltare rurala

  • Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune

Pentru perioada de programare 2007-2013, Romaniei i-au fost alocati circa 19,2 miliarde de euro, ca fonduri structurale si de coeziune, bani din care poate absorbi pana la sfarsitul anului 2015.

Potrivit cifrelor Ministerului Fondurilor Europene, in perioada 2007-30 decembrie 2014, Romania a cerut Comisiei Europene sa-i ramburseze aproximativ 10 miliarde de euro, in baza cheltuielilor facute in proiectele europene. Astfel, Romania a ajuns la o rata de absorbtie de 51,81% din fondurile structrale si de coeziune, ca sume cerute de la Comisia Europeana.

Din banii solicitati, Romania a primit pana acum circa 8,62 miliarde de euro, ceea ce inseamna o rata efectiva de absorbtie de 44,9% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate. Practic, in anul 2014, Romania a incasat de la Bruxelles fonduri structurale si de coeziune de 3,5 miliarde de euro. Ca rata efectva de absorbtie, tara a avansat cu 18,4 puncte procentuale in acest an.

Pe langa acesti bani, Romania a mai primit de la Comisia Europeana, la inceptul perioadei de programare, si avansuri de circa 2,11 miliarde de euro. Cu tot cu aceste avansuri, tara a primit de la Bruxelles 10,73 miliarde de euro in perioada 2007-30 decembrie 2014, insa la finalul anuli 2015, din avansurile de 2,11 miliarde de euro Comisia Europeana va retrage o suma proportionala cu fondurile alocate si necheltuite.

  • Clasamentul programelor operationale: Revirimentul transporturilor

documente

Bilant MFE 30 decembrie 2014

(31 Dec 2014) PDF, 747KB

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, (PODCA) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are cea mai mare rata de absorbtie, ca procent din banii care i-au fost alocati, conform bilantului MFE.

In cifre absolute, POS Transport este cel care a adus cei mai multi bani Romaniei, dintre toate cele 7 programe operationale pentru fondurile structurale si de coeziune, 2,5 miliarde de euro. Astfel, se constata un reviriment al programului de transport, care, pana prin 2013, era printre codasele absorbtiei de fonduri europene.

Ministerul Transporturilor a recunoscut, insa, ca gradul de absorbtie a fost imbunatatit si pentru ca s-au platit din fonduri europene retroactiv proiecte de autostrada care initial au fost facute prin fonduri de la bugetul de stat sau credite, precum autostrada Cernavoda – Constanta sau A4 Constanta by-Pass.

Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune la diferitele programe operationale

Topul programelor operationale pentru fondurile structurale si de coeziune, in functie de absorbtia procentuala, fara avansurile de la Comisia Europena (2,11 miliarde de euro in total), la data de 30 decembrie 2014 este urmatorul:

  • 1. Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, (PODCA) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – rata de absorbtie ca bani ceruti de la CE – 72,02%, adica aproximativ 150 de milioane de euro.
  • 2. Programul Operational Regional (POR), gestionat de AMPOR de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: 57,14%, adica 2,266 miliarde de euro.
  • 3. Programul Operational Sectorial Cresterea Comeptitivitatii Economice (POS CCE): 56,94%, adica 1,454 miliarde de euro. Programul este gestionat de AM de la Ministerul Fondurilor Europene din februarie 2014), pana atunci, timp de 7 ani a fost la Ministerul Economiei. 
  • 4. Programul Operastional Sectorial Transport (POS T) – 56,65%, adica 2,5 miliarde de euro, potrivit cifrelor MFE din 30 decembrie 2014. In schimb, Ministerul Transporturilor a comunicat o rata de absorbtie de 58,55% pe POS Transport, in 22 decembrie, ceea ce ar propulsa programul pe locul al doilea ca procent al absorbtiei si pe primul loc ca sume atrase. Autoritatea de Management POS Transport a functionat la Ministerul Transporturilor pana in 22 decembrie 2014, cand a fost preluata de Ministerul Fondurilor Europene.
  • 5. Programul Operational Asistenta Tehnica, de la MFE – 55,3%, adica 94,14 milioane de euro.
  • 6. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 46,53%, adica 1,617 miliarde de euro. AM POSDRU a functionat la Ministerul Muncii pana la inceputul anului 2014, cand a fost preluata de MFE.
  • 7. Programul Operational Sectorial Mediu – 42,28%, adica 1,865 miliarde de euro. AM POS Mediu a functionat la Ministerul Mediului pana in 22 decembrie 2014, cand a fost preluata de MFE.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro