Sari direct la conținut

Din cauza inflației și a recesiuniii, grătarele sfârâie mai puțin în țara în care carnea de vită este considerată sacră

HotNews.ro
Argentinienii, renumiți pentru restaurantele cu fripturi, fermele de vite și grătarele asado, consumă mai puțină carne de vită ca niciodată, fiind nevoiți să „strângă cureaua” din cauza inflației cu trei cifre și a recesiunii economice, scrie sâmbată Reuters.
Din cauza inflației și a recesiuniii, grătarele sfârâie mai puțin în țara în care carnea de vită este considerată sacră
Carne pregătită pe grătarul tradițional Asado, în Argentina. Sursa foto: AlexPhotoStock / Alamy / Alamy / Profimedia

Consumul de carne de vită a scăzut cu aproape 16% de la începutul acestui an și până acum în națiunea sud-americană, unde carnea de vită a fost întotdeauna o parte esențială a țesutului social, alături de fotbal și ceaiul mate.

Multe case argentiniene au grătare „parrilla” încorporate în jurul cărora se adună familiile. Fripturile se vând la colțurile străzilor din Buenos Aires, iar oamenii se strâng în jurul unor grătare improvizate pentru a consuma carne de vită, chiar și pe șantierele de construcții sau la proteste.

„Carnea de vită face parte integrantă din dieta argentiniană, este ca și cum pastele ar fi fost eliminate pentru italieni”, a declarat pentru Reuters pensionara Claudia San Martin, în vârstă de 66 de ani, în timp ce aștepta la coadă la măcelărie. Ea a spus că este dispusă să reducă din achizționarea altor produse, cum ar fi produsele pentru curățenie, dar carnea de vită este sacră.

„Argentinienii pot elimina orice, cred eu, în vremuri dificile ca aceasta. Dar nu ne putem lipsi de carne”, a spus ea.

Inflație de 300%

Cu toate acestea, cele mai recente date arată că argentinienii au consumat în acest an carne de vită în proporție de aproximativ 44 de kilograme, în scădere drastică față de cele peste 52 de kilograme de anul trecut și față de cele până la 100 de kilograme consumate pe an în anii 1950.

O parte a declinului consumului pe termen lung este cauzată de reorientarea către alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc și de pui, precum și către alimente de bază mai ieftine, cum ar fi pastele.

Dar prăbușirea din acest an a fost determinată de inflația de aproape 300% și de intrarea economiei în impas, alături de măsurile dure de austeritate luate de președintele libertarian Javier Milei.

Sărăcia a crescut, mai multe persoane sunt fără adăpost în marile orașe și au crescut cozile la cantinele de săraci. Multe familii au redus consumul de alimente de bază, precum carnea, laptele și legumele. Acestea spun că încă nu au simțit beneficiile încetinirii inflației lunare.

„Situația din acest moment este critică. Consumatorii iau decizii gândindu-se doar la portofelul lor”, a declarat Miguel Schiariti, președintele camerei locale a producătorilor de carne CICCRA, care anticipează că în continuare consumul de carne va rămâne scăzut.

„Puterea de cumpărare a oamenilor slăbește de la lună la lună”, a spus el.

Mai puțină carne, mai multe paste

Pe terenurile agricole din provincia Buenos Aires, crescătorii de bovine resimt recesiunea economică.

„Scăderea consumului este îngrijorătoare”, a declarat Luis Marchi, în vârstă de 48 de ani, un inginer agronom. El reprezintă a treia generație care conduce afacerea agricolă a familiei, care se ocupă de producția de cereale și creșterea animalelor.

„Consumul de carne de vită a scăzut destul de mult în ultima vreme”, a adăugat el, dând vina pe inflație și pe recesiunea economică. „Consumatorii încearcă să înlocuiască carnea de vită cu alimente mai ieftine, alte tipuri de carne sau paste făinoase”, a precizat Marchi.

Un alt crescător de animale, Guillermo Tramontini, în vârstă de 53 de ani, a declarat că au crescut costurile inputurilor, în timp ce seceta de anul trecut a afectat multe turme.

„Carnea de vită nu este atât de scumpă, dar puterea de cumpărare a oamenilor s-a redus teribil”, a spus el, adăugând că fermierii au fost atenți cu cheltuielile de capital pentru a evita concedierea lucrătorilor.

Pe măsură ce consumul local a scăzut, exporturile au crescut, dar prețurile globale mai mici au atenuat impulsul pentru fermieri. De departe, principalul cumpărător de carne de vită argentiniană este China, deși aceasta importă bucăți mai ieftine care nu sunt folosite pe plan intern în Argentina.

„Sectorul de export trece printr-o perioadă foarte grea, chiar dacă continuă să exporte volume mari. Prețurile de pe piața internațională au scăzut foarte mult”, a explicat Schiariti.

„Cele mai ieftine bucăți”

În măcelăria lui din Buenos Aires, unde lucrează de 40 de ani, Gerardo Tomsin (61 de ani), a declarat că oamenii vin în continuare să cumpere carne de vită, dar că sunt mereu în căutare de oferte mai ieftine.

„Oamenii continuă să vină, problema este că ei consumă mai puțin. Sunt oameni care se orientează către alte produse. Este o căutare permanentă a prețurilor” mici, a spus el.

Un alt măcelar, Dario Barrandeguy, în vârstă de 76 de ani, a declarat că oamenii cumpără cele mai ieftine bucăți de carne de vită sau alte tipuri de carne care costă mai puțin.

„Consumul de carne de pui și de porc a crescut foarte mult în ultima vreme”, a spus el.

Președintele Javier Milei, un economist al pieței libere care se autointitulează anarho-capitalist, a pus capăt înghețării prețurilor la carnea de vită de către guvernul peronist anterior.

„Lucrurile au devenit foarte scumpe și când este atât de scump pur și simplu nu cumpărăm”, a declarat Facundo Reinal, un profesor în vârstă de 41 de ani, adăugând că acest lucru a însemnat mai puțin timp petrecut pentru socializare în jurul grătarului.

INTERVIURILE HotNews.ro