Sari direct la conținut

Grecia este îngrijorată de posibila revenire a Macedoniei de Nord la numele său anterior

HotNews.ro
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat marți la Washington că este îngrijorat de utilizarea repetată a fostului nume al Macedoniei de Nord de către noul său președinte, care ar renega un acord între Atena și vecinul său, potrivit AFP.

Țara balcanică a adăugat „Nord” la numele său în 2019 pentru a pune capăt unei dispute de lungă durată cu Grecia, în urma unui acord istoric care a permis Skopje să adere la NATO în 2020 și care era de așteptat să deschidă ușa aderării la UE.

Atena și-a acuzat vecinul de uzurpare a patrimoniului istoric și cultural al regiunii grecești Macedonia, leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare.

După victoria naționaliștilor în luna mai, noul președinte Gordana Siljanovska-Davkova s-a referit în mod repetat la țara sa ca fiind „Macedonia”, mai degrabă decât „Macedonia de Nord”, provocând reacții puternice la Atena.

La sosirea sa la Washington marți, unde urmează să participe la un summit al Alianței Atlantice, Mitsotakis a declarat că are „îngrijorări serioase” cu privire la utilizarea reductivă de către noul guvern a denumirii „Macedonia de Nord”.

„Acesta este un subiect pe care intenționez să îl abordez”, a declarat el în cadrul Council on Foreign Relations, adăugând că problema denumirii Macedoniei de Nord nu este „negociabilă”.

„Nu este constructivă, nu ajută Macedonia de Nord în drumul său spre Europa”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro