Sari direct la conținut

Grecia: Risc „foarte mare” de incendii vineri în 7 regiuni / Alertă „extremă” în jurul Atenei

HotNews.ro
Grecia: Risc „foarte mare” de incendii vineri în 7 regiuni / Alertă „extremă” în jurul Atenei
Incendii de vegetație în Grecia, lângă Atena (FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images)

Protecţia Civilă din Grecia a declarat vineri stare de alertă la Atena din cauza riscului „extrem” de incendii şi a dispus închiderea parcurilor şi pădurilor din împrejurimi pe fondul temperaturilor ridicate care, conform prognozelor, vor ajunge din nou la 40 de grade Celsius, informează EFE.

În alte şapte regiuni din centrul şi sudul ţării, precum şi în insulele Lesbos şi Chios, autorităţile elene au avertizat asupra riscului „foarte ridicat” de incendii.

Începând de vineri, autorităţile vor interzice circulaţia vehiculelor şi accesul amatorilor de drumeţii în parcurile naţionale, pădurile şi alte „zone vulnerabile” din aceste regiuni, conform Protecţiei Civile.

Departamentul de pompieri din Grecia a înregistrat începând de miercuri, de la ora locală 18:00, până joi, la aceeaşi oră, 64 de incendii în întreaga ţară, dintre care 57 au fost stinse înainte de a se extinde.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (EMY), temperaturile ridicate vor fi însoţite de vânturi puternice, care reprezintă un risc suplimentar pentru incendiile active pe teritoriul ţării.

Cu o zi în urmă autoritățile elene au evacuat două localități de lângă Atena din cauza unui incendiu de vegetație izbucnit aici.

Suspiciuni că un incendiu de lângă Atena a fost provocat intenționat

Ministrul Protecţiei Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că autorităţile au verificat anumite indicii conform cărora incendiul de lângă Atena a fost provocat intenţionat. Oficialul a precizat că există o înregistrare video şi fotografii cu presupusul piroman, adăugând că acestea vor fi date publicităţii de autorităţi.

„Am văzut mult fum în spatele clădirii noastre, era foarte aproape de noi. A ocolit dealul şi a trecut prin faţa noastră”, a declarat pentru Reuters Anastasia Papadopoulou, care locuieşte în zona afectată.

Anul trecut Grecia a introdus amenzi uriașe pentru persoanele care provoacă incendii de vegetație, cele care o fac intenționat riscând pedeapsa cu închisoarea.

Multe dintre incendii sunt cauzate de neglijenţă, de exemplu în urma arderii deşeurilor de grădină sau din cauza grătarelor aprinse în condiţii de vânt.

Temperaturile, care în această perioadă a anului variază de obicei între 20 şi 33 de grade Celsius, au depăşit săptămâna trecută 40 de grade Celsius în mai multe zone din Grecia. 

INTERVIURILE HotNews.ro