Sari direct la conținut

Greta Thunberg arestată pentru a cincea oară de la începutul anului. Activista a dat de furcă polițiștilor din patru țări

HotNews.ro
Greta Thunberg arestată pentru a cincea oară de la începutul anului. Activista a dat de furcă polițiștilor din patru țări
Greta Thunberg, reținută la Bruxelles Foto: Wiktor Dabkowski / Zuma Press / Profimedia

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a fost arestată sâmbătă în timpul unui protest la Bruxelles în favoarea eliminării subvenţiilor pentru combustibilii fosili în Uniunea Europeană. Este pentru a cincea oară când activista este reținută de forțele de ordine, în Suedia fiind arestată de două ori în două zile.

Ultima reținere a avut loc sâmbătă la manifestaţie convocată de circa 30 de mişcări europene reunite pe platforma denumită „United for Climate Justice – UCJ”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Activiștii au blocat un bulevard din capitala Belgiei

Greta Thunberg a făcut parte dintr-un grup de aproximativ 150 de activişti care au blocat un bulevard, în pofida avertismentelor poliţiei belgiene, care în cele din urmă a intervenit pentru a elibera artera.

„Această criză climatică, ce nu face decât să escaladeze, este una existenţială. În fiecare secundă în care liderii noştri continuă să finanţeze combustibilii fosili, aceştia au impact asupra tuturor generaţiilor viitoare”, a spus Greta Thunberg înainte ca grupul de manifestanţi să blocheze bulevardul Grădinii Botanice din Bruxelles.

Acest protest a urmat unei scrisori deschise care a fost trimisă de UCJ pe 1 octombrie preşedinţilor instituţiilor UE, inclusiv preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi co-semnată de peste 130 de cadre universitare şi organizaţii, inclusiv Oxfam şi Greenpeace.

„Solicităm ca Uniunea Europeană să meargă dincolo de promisiuni şi să ia măsuri concrete şi imediate pentru a implementa iniţiativele prezentate în cel de-al 8-lea Program de Acţiune pentru Mediu pe parcursul următorului ciclu legislativ. Aşteptăm să vedem planuri pentru eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibilii fosili în următorul program de lucru al Comisiei”, se arată în scrisoare.

Thunberg, reținută în patru state diferite

Greta Thunberg a fost reținută în mod frecvent de către forțele de ordine la diverse proteste la care a participat. În luna martie a fost reținută de către polițiștii suedezi în două zile consecutiv, după ce, alături de alți manifestanți a blocat intrările în Riksdag, parlamentul Suediei.

„Suntem un grup de tineri care blocheză intrările în Parlamentul suedez, Riksdag, în semn de protest faţă de distrugerea în curs a sistemelor noastre de supravieţuire şi a persoanelor deja ucise din cauza crizei climatice”, spunea Greta Thunberg. „Trebuie ca asta să înceteze. Noi ne-am săturat”, a adăugat ea.

La mai puțin de o lună, în aprilie, Thunberg a fost urcată într-un autobuz de către poliția locală, împreună cu alți protestatari care încercau să blocheze o autostradă importantă spre Haga.

În fine, în septembrie, Greta Thunberg a fost săltată și de către polițiștii din Danemarca, după ce s-a aflat printre liderii unui protest de susținere a cauzei palestiniene, desfășurat la Universitatea din Copenhaga.

Gruparea „Studenți împotriva ocupației” a publicat un mesaj în care anunță că au ocupat muzeul universității și nu vor părăsi zona până când conducerea universității nu va îndeplini solicitările sale. „Nu vom părăsi zona până când Universitatea din Copenhaga nu încheie colaborările cu universitățile israeline”, a transmis gruparea.

INTERVIURILE HotNews.ro