Sari direct la conținut

Greta Thunberg, judecată luni în Suedia pentru nerespectarea unui ordin al Poliţiei / Ce amendă a primit

HotNews.ro
Greta Thunberg, ridicată de poliție în timpul unui protest la Malmo, Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia
Greta Thunberg, ridicată de poliție în timpul unui protest la Malmo, Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primul proces al Gretei Thunberg a avut loc luni la Malmo, în sudul Suediei, unde tânăra activistă pentru climă a fost judecată pentru nerespectarea unui ordin al Poliţiei suedeze cu ocazia unui protest organizat la jumătatea lunii iunie, în timpul căreia ea a blocat, alături de alţi activişti, portul acestui oraş, informează agențiile France-Presse și Agerpres.

UPDATE

  • Greta Thunberg a fost condamnată la plata unei amenzi de 1.500 de coroane (130 de euro), dar şi a unei despăgubiri de 1.000 de coroane pentru nerespectarea ordinului Poliţiei suedeze.
  • La doar câteva ore după încheierea procesului, Greta şi alţi cinci activişti pentru mediu au încercat din nou să blocheze portul din Malmo. Cei șase au fost ridicaţi de poliţie.

Acuzată că „a refuzat să se conformeze” unui ordin poliţienesc, Greta Thunberg trebuie să se prezinte luni la Tribunalul din Malmo. Ea se va prezenta în faţa instanţei, a confirmat Irma Kjellstrom, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei de mediu Ta Tillbaka Framtiden.

Pe 19 iunie, activista pentru climă „a participat la o manifestare care a perturbat traficul”, potrivit unei plângeri ce a fost consultată de AFP. „Ea a refuzat să se supună ordinelor Poliţiei şi să părăsească zona”, se afirmă în aceeaşi plângere.

În acea zi, Greta Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a participat la un protest alături de organizaţia Ta Tillbaka Framtiden în portul oraşului Malmo, blocând intrarea şi ieşirea din port pentru a protesta faţă de utilizarea combustibililor fosili, imobilizând vehicule şi camioane-cisternă.

„Noi am ales să nu fim spectatori şi să oprim în mod fizic infrastructura pentru carburanţii fosili. Ne luăm viitorul înapoi”, a declarat atunci tânăra activistă suedeză într-un mesaj publicat pe Instagram.

„Noi, tinerii, vom face tot ce putem pentru a opri această industrie care ne arde vieţile”

În timpul interogatoriului desfăşurat la sediul Poliţiei, Greta Thunberg a răspuns în mod laconic – „niciun comentariu” – la întrebările care i-au fost adresate de un anchetator, potrivit raportului anchetei preliminare.

Organizaţia Ta Tillbaka Framtiden a anunţat că hotărârea membrilor săi de a se lupta cu industria combustibililor fosili rămâne intactă.

„Dacă tribunalul alege să considere acţiunea noastră (perturbarea traficului) ca pe un delict, el poate să facă acest lucru, dar noi ştim că avem dreptul de a trăi şi că industria combustibililor fosili ne încalcă acest drept”, a declarat Irma Kjelltrom. Ea a precizat că, în total, „şase membri ai organizaţiei vor fi de asemenea judecaţi în urma protestului desfăşurat în portul din Malmo”.

„Noi, tinerii, nu vom aştepta, ci vom face tot ce putem pentru a opri această industrie care ne arde vieţile”, a adăugat ea, revendicând nesupunerea civilă ca mod de acţiune.

Ce pedeapsă riscă Greta Thunberg

Greta Thunberg riscă, teoretic, o pedeapsă maximală de şase luni de închisoare. Totuşi, procuroarea de caz Charlotte Ottesen a afirmat că acest cap de acuzare aduce în general o pedeapsă ce constă într-o amendă.

Într-o zi de vineri din august 2018, Greta Thunberg, pe atunci în vârstă de 15 ani şi complet necunoscută publicului larg, s-a deplasat pentru prima dată în faţa Parlamentului suedez pentru a face grevă, afişând o pancartă cu mesajul „Grevă şcolară pentru climă”.

În doar câteva luni, de la Berlin la Sydney şi de la San Francisco la Johannesburg, zeci de mii de tineri i-au urmat exemplul şi au participat la greve similare, dând naştere mişcării „Fridays for Future”.

Dincolo de grevele sale, tânăra activistă suedeză îi critică cu regularitate pe politicieni şi pe guvernanţi pentru lipsa lor de acţiune în ceea ce priveşte protejarea climei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro