Sari direct la conținut

Gripa, cu simptome mai nocive decât SARS-CoV-2, afirmă pneumologul Cristian Oancea. Ce spune medicul despre metapneumovirus

HotNews.ro
Gripa, cu simptome mai nocive decât SARS-CoV-2, afirmă pneumologul Cristian Oancea. Ce spune medicul despre metapneumovirus
Femeie bolnavă de gripă Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Cristian Oancea, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, a declarat, la Medika TV, că actualul virus gripal are simptomele cele mai nocive dintre infecțiile respinratorii care se regăsesc actualmente în România, inclusiv decât SARS-CoV-2.

„Comparativ acum cu ce virusuri sunt pe piaţă, şi cu SARS-CoV-2-ul, şi cu gripa, şi cu virusul sinciţial respirator sau cu rinovirusul etc., în acest moment gripa dă simptomele cele mai accentuate, cele mai accelerate şi cele mai nocive pentru sănătatea noastră pulmonară”, a spus Cristian Oancea, citat de News.ro.

Oancea a arătat că numărul cazurilor de gripă a cunoscut „o creștere exponențială” în ultimele două luni, chiar dacă nu sunt forme care să necesite internarea în spital.

„Formele moderate sunt forme care necesită o atenţie mai sporită. Indicăm o atenţie sporită pacienţilor astmatici sau cu BPOC sau pacienţilor care vin din zona onco-hematologică, care au o imunitate mai fragilă şi care necesită o atenţie mai sporită în tratament. Şi bineînţeles, când suntem răciţi, să evităm să mergem în locuri aglomerate, pentru că există riscul de infecţie supraadăugată. Adică ai un virus, dar mai iei o bacterie sau alt virus şi atunci situaţia se poate complica”, a explicat medicul Cristian Oancea.

În ce privește cazurile de infectare cu metapneumovirus, Cristian Oancea susține că acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare întrucât simptomatologia este una relativ ușoară.

„Este un virus cunoscut, noi suntem familiarizaţi cu el de mai mult de 25 de ani. A fost identificat la începutul anilor 2000. Este un virus care nu are mortalitate crescută şi dă o simptomatologie minimă. Dar, probabil venind tot din partea Chinei, să spunem aşa, şi prin faptul că ne-am ars o dată, ca să spun mai plastic, autorităţile sunt mult mai vigilente în transmiterea acestui gen de infecţii respiratorii. Dar este un virus, ca orice virusuri normale, care dau răceli simple, răceli banale. Deci nu este un virus care să producă îngrijorare”, a afirmat medicul Cristian Oancea.

El a precizat că virusul apare de obicei la copiii de 5-7 ani, atunci când intră în colectivitate, iar tratamentul nu necesită administrarea de antibiotice.

„Pe lângă hidratare adecvată, repaus la domiciliu şi, în formele puţin mai moderate, nişte corticoterapie sistemică, nu avem modalităţi mai avansate de terapie, ci tratamentul simptomatic cu care suntem obişnuiţi. Dar trebuie să spunem că o infecţie virală nu o tratăm cu antibiotic, adică nu trebuie să ne repezim în antibiotic prima dată. Trebuie să aşteptăm undeva la 24-48 de ore să vedem dacă simptomatologia, adică uşoare dureri musculare sau subfebrilităţi sau dureri în gât sau congestie nazală, se diminuează sau progresează. Şi atunci încercat un antibiotic, dacă simptomele persistă şi se accentuează în evoluţie”, a explicat Cristian Oancea.

INTERVIURILE HotNews.ro