Sari direct la conținut

Guvern facut de frica (de Robert Turcescu)

Cotidianul

Oameni din anturajul premierului povestesc celor care vor sa-i asculte ca, in vara lui 2005, Tariceanu s-a facut Razgindeanu si nu si-a mai dat demisia de… frica.

S-au gasit prin apropiere citiva insi care au avut grija sa-i spuna ca Traian Basescu n-are nici un gind sa-l unga iar premier dupa alegerile anticipate. Ba, mai mult, i s-a indicat si numele celui care ar fi urmat sa-i ia locul la Palatul Victoria: Mihai Razvan Ungureanu. Daca-l intrebi pe Traian Basescu, iti spune ca episodul cu Tariceanu cel sucit este la originea actualei crize politice.

Asa o fi. Dar rezolvarea ei, mai ales dupa referendumul din 19 mai, parea sa fie in miinile presedintelui. Si nu e. Toate calculele politice, de la formule guvernamentale de tip PSD-PNL sau PSD-PD pina la atit de mult pomenitele alegeri anticipate, au un singur rezultat clar si foarte enervant: partidul lui Mircea Geoana face cartile. Daca PSD nu vre, nimic nu e!

De fapt, PSD ar vrea, dar ii este teribil de frica. Nu mai e un secret faptul ca printre social-democrati s-a stirnit pofta de guvernare. O pofta atit de mare incit ceea ce, pina mai ieri, parea de neimaginat, astazi incepe sa prinda contur: cosmarul unei coabitari cu liberalii sau, culmea, chiar cu democratii s-a transformat, in ultimele zile, intr-un dulce vis de putere. Deci se poate.

Numai ca, dupa colt, pindeste teama de Traian Basescu. Cine le garanteaza lui Geoana & co. ca, la citeva ore dupa ce vor vota o motiune de cenzura impotriva lui Tariceanu, vor intra si la negocieri pentru formarea noului guvern? Nimeni. Decizia, intr-un astfel de caz, ii va apartine in exclusivitate lui Traian Basescu.

Iar actualul presedinte, recunoscut pentru celebrele sale piruete cind vine vorba de promisiuni politice, le-ar putea da cu un mare flit furnicutelor social-democrate pregatite sa traga dulcea povara a guvernarii.

Traian Basescu nu face calcule politice pe termen lung. El vrea sa scape de Tariceanu si abia apoi e dispus sa treaca la etapa urmatoare. Oricum, intre a aduce PSD la guvernare si a declansa alegeri anticipate, e lesne de intuit care dintre variante e mai aproape de strategia politica a Cotrocenilor.

PSD nu poate obtine garantii de la Traian Basescu si acesta este motivul pentru care a deschis toate fronturile de negociere posibile. Punind in balanta istoria relatiilor dintre PSD si PNL, pe de o parte, si PSD-PD-Traian Basescu, pe de alta parte, sint tentat sa spun acum ca viitorul guvern va fi unul liberal-pesedist, probabil cu prim-ministru social-democrat.

Pofta democratilor lui Boc de a ajunge iar la Palatul Victoria este, intr-adevar, foarte mare, dar teama PSD de Traian Basescu intrece cu mult dorinta de conciliere dintre cele doua partide.

Blocajul e total si, in acest context, mesajul sefului statului care va fi rostit astazi in parlament are o importanta deosebita.

Daca Traian Basescu promite, in fata natiunii, ca va respecta formula guvernamentala iesita din negocierile partidelor politice, soarta cabinetului Tariceanu e pecetluita.

Dar daca presedintelui ii va fi greu sa renunte, chiar si in ceasul al doisprezecelea, la tricoul de presedinte-jucator, incercind sa-si asume iar partitura de stentor in dialogul politic, nu va face altceva decit sa-i ofere actualului premier sansa, nesperata, de a fi privit ca raul cel mai mic.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro