Guvernul a descins in hipermarket si a facut un raport dupa isteria scumpirilor: DACA POT exista fenomene de crestere a preturilor… EVENTUALE cresteri de pret AR TREBUI sa fie temporare. Vom analiza in ce masura se va intampla asa sau nu
Raportul Ministerului Agriculturii, prezentat miercuri in Guvern, dupa acuzatiile la adresa hipermarketurilor ca ar fi scumpit artificial alimentele pentru a absorbi viitoarea scadere de TVA, nu contine nicio dovada si nicio concluzie in acest sens. In schimb, vorbeste despre scumpiri care nu s-au constatat, prin formulari fagi si relative: „Daca pot exista fenomene de crestere a preturilor, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare”, „…eventuale cresteri de pret…”, „Consiliul Concurentei va analiza in ce masura se intampla asa sau nu”.
Totul a inceput saptamana trecuta, cand unele televiziuni de stiri au lansat informatii potrivit carora o serie de hipermarketuri au scumpit brusc alimentele dupa anuntul facut de Guvern ca scade taxa pe valoare adaugata la aceste marfuri de la 24% la 9%, retailerii urmarind astfel sa bage ei in buzunar diferenta de TVA de la 1 iunie.
Imediat, in sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta i-a trimis in hipermarketuri pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, seful Autoritatii Nationale pentru Portectia Consumatorilor, Marius Dunca, alaturi de reprezentanti ai Consiliului Concurentei. „Profitorii” reducerii TVA trebuiau demascati.
„Ii rog pe ministrul agriculturii pe sefii ANPC si Consiliul Concurentei sa incepeti deja sa verificati daca ceea ce a aparut in presa e adevarat, daca hypermarketuri, comercianti, profita de masura reducerii TVA pentru a-si mari preturile acum. Vreau sa va rog sa vedeti daca sunt intelegeri necompetitive, sa verificam in primul rand daca e adevarat”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
Ministrul si sefii institutiilor de control au descins in hipermarketul Kaufland, joia trecuta. Dupa o saptamana, rezultatul este un raport intorcmit de Ministerul Agriculturii, cu date si de la ANPC si Consiliul Concurentei, asumat, de Guvern, astazi (miercuri, 6 mai).
documente
(6 Mai 2015) PDF, 278KB
Raportul nu prezinta practic nicio concluzie si nicio dovada in sprijinul acuzatiilor la adresa hipermarketurilor, de crestere artificiala a preturilor la alimente pentru a absorbi diferenta de TVA de 15 puncte procentuale de la 1 iunie.
In schimb, raportul guvernamental retine o serie intreaga de afirmatii relative ale Consilului Concurentei, presarate cu formule conditionale ca „daca” si „eventuale” cresteri de preturi.
Consiliul Concurentei se angajeaza astfel sa faca in viitor o serie intreaga de verificari la marii retaileri pentru a depista „eventuale cresteri de preturi”.
„Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara aunor magazine si/sau a unor a unor producatori, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare” – scrie Consiliul Concurentei.
„Eventuale cresteri de pret pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie, ar trebui sa fie doar temporare in zonele de concurenta ridicata intre retaileri, deoarece pretul ar trebui sa scada cu reducerea TVA plus cresterea anterioara de pret, intprcandu-se la nivelul de echilibru„, continua Consiliul Concurentei.
In cele din urma, institutia de control concluzioneaza apoteotic: „Consiliul Concurentei va analiza in ce masura in practica se va intampla sau nu asa si care vor fi cauzele„.
Dupa o saptamana de la primele descinderi in hipermarketuri, Ministerul Agriculturii este chiar mai vag in exprimare decat Consiliul Concurentei.
Dar mai intai institutia consusa de Daniel Constantin acuzatiile aduse de presa la adresa retailerilor:
„In mass media au aparut articole prin care se sesizeaza faptul ca hipermarketurile din Bucuresti si din tara apeleaza la practici comerciale neloiale, prin cresterea artificiala a preturilor la produsele agroaleimentare, inainte de reducerea TVA la 9% pentru a masca reducerea acesteia, ulterioara datei de 01.06.2015”.
Dupa aceasta acuzatie dura, pusa insa integral pe seama presei, Ministerul Agriculturii a gasit solutia : „eventual„.
„DGCAI-DIS va prezenta conducerii ministerului o nota informativa, in care se vor semnala eventuale cresteri de preturi anterior datei de intrare in vigoare a OUG 6/2015, precum si nivelul scaderii preturilor la raft din momentul reducerii TVA la 9%, dupa data de 01.06.2015, la categoriile de produse agroalimentare supuse monitorizarii„, se arata in raportul guvernamental.
La randul sau, Institutul National de Statistica araportat ca nu a constatat scumpiri semnificative la alimente. „Datele pentru luna aprilie 2015 vor fi disponibile in data de 12 mai 2015, dar in analiza preliminara nu au fost sesizate majorari semnificative comparative cu luna martie 2015. Principalele cresteri de pret au fost inregistrate la legume si fructe, produse care prezinta o volatilitate mare a preturilor„, se arata in raportul guvernamental
In fine, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a raportat aplicarea unor amenzi impotriva comerciantilor, dar nu pentru vreo scumpire artificiala in asteptarea scaderii TVA. Nici nu ar fi avut cum, pentru ca ANPC nu are in competente reglementarea concurentei pe piata.
Astfel, ANPC a raportat 199 de amenzi, in valoare totala de 855.500 de lei, pentru reclama inselatoare si alte astfel de abateri: utilizarea de expresii precum „pret de discounter garantat”, „ieftin”, pentru lipsa afisarii pretului, precum si pentru ca unele produse nu aveau elementele de identificare si caracterizare traduse in romana.
- Ministrul cu plasa la hipermarket: Am fost in control! Imi cer scuze daca am spus „control”. Am avut o discutie
Luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca, saptamana trecuta, a mers in control la hipermarketuri, dar ulterior s-a corectat, spunand ca actiunea sa a fost de fapt o vizita pentru discutii cu marii retaileri.
„Am fost in control. Cu toate ca nu as vrea sa va detaliez foate mult astazi„, a spus Constantin, intr-o conferinta de presa.
Intrebat de HotNews in baza carei legi a efectuat controlul la hypermarketuri, ministrul Agriculturii s-a corectat, afirmand ca, de fapt, a fost o „vizita” pentru discutii cu marii comercianti descinderea sa alaturi de reperezntantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ai Consiliului Concurentei.
„Nu am facut un control„, s-a corectat ministrul.
Atentionat de Hotnews ca a in urma cu doar cateva secunde a afirmat ca a fost in control, ministrul s-a razgandit si a insistat ca nu a fost vorba despre un control, ci despre o discutie cu reprezentantii hypermarketurilor, la care a fost invitat de lantul de magazine Kaufland.
„Imi cer scuze daca am spus control. Am avut o discutie cu reprezentantii hypermarketurilor si vom face in continuare aceste discutii pentru ca eu cred ca este absolut nevoie. Din ce am inteles, si asociatia marilor magazine si toti cei care sunt comerciantii, astazi, in piata vor sa transmita un mesaj foarte clar ca nu vor creste preturile, dar trebuie sa ne asiguram ca acest lucru se intampla si cred ca procesul de transparenta, astfel de discutii, sa nu le spunem controale, astfel de discutii si astfel de vizite cred ca sunt benefice atat pentru, dar si pentru comercianti in perspectiva cresterii increderii consumatorului”, a mai explicat ministrul Agriculturii.
In prealabil, pe site-ul MADR, Constantin si-a anuntat actiunea la Kaufland drept „vizita”.
„Vizita de lucru la hypermarketul Kaufland din bdul. Barbu Vacarescu, impreuna cu presedintele ANPC, Marius Dunca si cu reprezentantii Consiliului Concurentei. Cu aceasta ocazie vor avea loc discutii cu conducerea Kaufland dar si cu reprezentantii marilor retaileri” – asa era anuntata descinderea lui Constantin, alaturi de sefii unor institutii de control, la Kaufland.
De la 1 iunie, taxa pe valoare adaugata va scadea la 9% pentru toate produsele alimentare, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.