Sari direct la conținut

Guvernul conservator grec, pătat de un presupus scandal de spionaj / Jurnaliști și politicieni de Opoziție, monitorizați

HotNews.ro
Guvernul conservator grec, pătat de un presupus scandal de spionaj / Jurnaliști și politicieni de Opoziție, monitorizați

Guvernul grec al premierului Kyriakos Mitsotakis a fost lovit vineri de o dublă demisie, inclusiv cea a șefului serviciilor de informații implicat într-un presupus scandal de spionaj asupra unui lider al opoziției și a doi jurnaliști, scrie AFP.

Șeful serviciilor de informații din Grecia, Panagiotis Kontoleon, numit în august 2019 în această funcție la scurt timp după alegerea partidului de dreapta Noua Democrație al lui Kyriakos Mitsotakis, a demisionat vineri.

El a făcut acest lucru din cauza unor „erori” de management în exercitarea atribuțiilor sale de șef al Serviciului Național de Informații (SIE), a anunțat cabinetul premierului.

Panagiotis Kontoleon a fost imediat înlocuit de Themistoclis Demiris, până acum secretar general al Ministerului de Externe, la vârful acestor servicii plasate sub egida premierului, potrivit aceleiași surse.

Cu câteva ore mai devreme, un alt oficial guvernamental, Grigoris Dimitriadis, secretar general al biroului premierului și nepot al acestuia, și-a prezentat și el demisia.

El este subiectul presei de investigație pentru „legăturile” sale cu un „scandal” de spionaj cu ajutorul software-ului ilegal Predator.

Ambele demisii vin după ce săptămâna trecută a fost dezvăluită tentativa de supraveghere a lui Nikos Androulakis, liderul Kinal-Pasok (socialist), al treilea partid parlamentar ca mărime, al cărui telefon mobil ar fi fost vizat de Predator.

„A descoperi cine se află în spatele acestor practici dăunătoare nu este o chestiune personală, ci o datorie democratică”, a declarat Androulakis la acea vreme, îndemnând guvernul să se abțină de la „orice încercare (…) de a minimaliza cazul”.

Acesta este cel de-al treilea caz de presupusă supraveghere în Grecia în mai puțin de un an: în aprilie, Thanassis Koukakis, un jurnalist grec specializat în afaceri financiare, a mers în instanță, denunțând atacul asupra telefonului său de către Predator.

Iar în februarie, presupusa ascultare de către serviciile secrete a unui alt jurnalist grec care investiga probleme legate de migrație a fost trimisă la Curtea Supremă.

În toate cele trei cazuri, guvernul a exclus „orice implicare a statului”.

„Recunoașterea vinovăției”

Tentativa de supraveghere a șefului Kinal-Pasok a fost discutată vineri cu ușile închise de comisia parlamentară pentru instituții și transparență, care a calificat-o drept un „scandal uriaș”.

Panagiotis Kontoleon, care era încă șef al AEP, a sugerat că cei doi jurnaliști au fost monitorizați la ordinul serviciilor străine, ceea ce a stârnit un val de proteste.

Site-ul de investigații Reporters United a dezvăluit că cel de-al doilea oficial demisionar, Dimitriadis, „a avut legături cu persoane și companii implicate direct sau indirect în afacerea interceptărilor telefonice”.

Alexis Tsipras, liderul Syriza și fost prim-ministru de stânga, a descris vineri demisia lui Dimitriadis drept o „recunoaștere a vinovăției”. El s-a referit la „responsabilitățile premierului însuși”.

În ultimele luni, guvernul a negat în mod repetat orice implicare în presupusa supraveghere, subliniind că statul nu a achiziționat astfel de software.

„Realitatea orwelliană”

Dezvoltat inițial în Macedonia de Nord de către compania Cytrox și apoi în Israel, programul spion Predator intră în telefonul vizat și poate accesa mesajele și conversațiile utilizatorului, spun experții.

„Predator este unul dintre cele mai scumpe programe de spionaj disponibile pentru persoane fizice”, a declarat pentru AFP expertul în securitate cibernetică Anastasios Arampatzis.

Acesta include „multe niveluri de securitate de care numai un stat ar putea avea nevoie”, a declarat Arampatzis, membru al asociației grecești de protecție a utilizatorilor de internet Homo Digitalis.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yannis Economou, a declarat că este „probabil ca persoane private” să fi folosit Predator.

Guvernul a reamintit că „întreaga Europă se confruntă cu amenințări de supraveghere”.

Kostas Karagounis, deputat al partidului de dreapta Noua Democrație, aflat la guvernare, a declarat că și politicienii din Europa au fost supuși supravegherii. „Înseamnă asta că guvernele lor respective se află în spatele supravegherii?”, a întrebat el.

„Securitatea și viața privată trebuie să fie asigurate de orice regim democratic. Dacă un stat își monitorizează cetățenii, ne îndreptăm spre o realitate distopică, orwelliană”, a avertizat expertul în cibernetică Anastasios Arampatzis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro