Sari direct la conținut

​Guvernul interimar de la Sofia intenţionează să introducă un plafon al adaosului comercial de 20-25%

HotNews.ro
Alimente, Foto: Davide Bonaldo/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Alimente, Foto: Davide Bonaldo/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Cabinetul interimar de la Sofia intenționează să introducă un fel de „plafon” al marjei comerciale de 20 sau 25%, scrie publicația Sega. În practică, comercianții vor putea calcula şi o marjă mai mare, dar vor fi obligați să o declare Comisiei pentru Protecția Consumatorului (CPC), care la rândul său va putea verifica comerciantul respectiv.

Asta a rezultat din explicațiile ministrului economiei în exercițiu, Nikola Stoianov, pentru Nova TV, cu ocazia verificărilor pe care organele de control le efectuează în rețeaua comercială din cauza prețurilor ridicate la produsele alimentare. „Controlul și informarea consumatorilor cu privire la preţuri sunt importante, dar și modificările legislative sunt foarte importante”, a spus ministrul economiei.

El a explicat că se lucrează în prezent la un „regulament de trasabilitate a mărfurilor”, având ca scop „digitalizarea registrelor și să știe în permanență ce mărfuri unde se află”, și de fiecare dată când ele schimbă un depozit cu altul sau trec de la o firmă la alta, să se anunţe și factura, adică să fie cunoscute şi preţurile. „Atunci prețurile vor fi cunoscute la toate nivelurile din lanţul comercial. Și ceea ce intenționăm să propunem este ca atunci când un comerciant suprataxează cu 20 sau 25%, atunci va trebui să informeze legat de asta şi Comisia pentru Protecţia Consumatorului (CPC), iar CPC să poată verifica de ce se întâmplă asta”, a subliniat el.

Potrivit lui Nikola Stoianov, procentul de marjă comercială pentru care CPC poate intra în inspecție ar trebui reglementat, deoarece este „o condiție prealabilă pentru practici comerciale neloiale”. Ministerul încă discută cu experții dacă ar trebui să fie 20 sau 25%.

Stoianov nu a precizat dacă regulamentul se va aplica tuturor mărfurilor sau numai produselor alimentare ale căror prețuri sunt în prezent supuse monitorizării de către diverse organisme de control. Nu era clar când va intra în vigoare o astfel de ordonanță. Din cauza absenței unui parlament, cabinetul interimar nu se poate baza pe modificări legislative, dar are puterea de a modifica acte precum ordonanțele.

Săptămâna aceasta, informațiile din inspecțiile din unitățile comerciale ar urma să fie predate și Comisiei pentru Protecția Concurenței, care să verifice dacă există îndoieli cu privire la cartelurile de preț, a reieșit din spusele lui Nikola Stoianov. El a subliniat că au existat cazuri numeroase de supraprețuri de 80-90% la produsele alimentare în lanțurile comerciale și aceasta a fost o condiție prealabilă pentru eventualele acorduri de cartel.

Verificările CPC și ale Agenţiei Naţionale pentru Venituri au arătat până acum că prețurile sar inexplicabil de la producător la stand, iar comercianții nu au putut argumenta de ce.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, vom lansa și site-ul cu date comparative cu privire la prețurile produselor alimentare cu ridicata și cu amănuntul, precum și prețurile din țară și din străinătate, a mai anunțat ministrul bulgar al economiei. În urmă cu o săptămână, el i-a însărcinat pe atașații comerciali din ambasadele bulgare din străinătate să culeagă informații despre cât costă anumite produse alimentare în lanțurile de retail care au supermarketuri și în Bulgaria.

Ei au transmis deja primele date. A reieșit clar că un unt de vacă de la aceeași firmă și cu aceeaşi greutate din același lanț comercial în Germania costă cu 40% mai ieftin, ouăle sunt cu 10-20% mai ieftine, iar în România uleiul, care se vinde și în Bulgaria, costă 2,65 leva, a anunțat ministrul Stoianov.

El se așteaptă ca în urma măsurilor guvernului interimar și ca urmare a calmării prețurilor la energie electrică, gaze naturale, carburanți, și deci a costurilor de transport, prețurile produselor alimentare în Bulgaria să scadă cu 20-30%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro