Sari direct la conținut

Guvernul lui Javier Milei anunță „foarte fericit” că a desființat Fiscul argentinian

HotNews.ro
Guvernul lui Javier Milei anunță „foarte fericit” că a desființat Fiscul argentinian
Javier Milei cu celebra sa drujbă în timpul campaniei electorale din 2023, FOTO: Marcos Gomez / AFP / Profimedia Images

Guvernul președintelui argentinian Javier Milei a anunțat că va dizolva Fiscul pentru a putea concedia rapid un număr mare de angajați care nu își justifică posturile. Asta nu înseamnă însă că argentinienii vor scăpa de plata taxelor și impozitelor, după cum arată La Nacion și Buenos Aires Times.

Guvernul argentinian a confirmat într-un comunicat că Administración Federal de Ingresos Públicos (AFIP), agenția fiscală a Argentinei, va fi dizolvată și că ea va fi înlocuită cu Agencia de Recaudación y Control Aduanero (ARCA), o nouă agenție care îi va păstra prerogativele în materie de colectare.

Însă peste 3.000 de agenți AFIP care au fost angajați între 2019 și 2023, în timpul guvernului președintelui de stânga Alberto Fernández, își vor pierde locurile de muncă, potrivit comunicatului. Acesta a precizat că numărul reprezintă 34% din totalul angajaților AFIP. Guvernul de la Buenos Aires afirmă că agenții care vor fi concediați au fost angajați în urma unor „nereguli”.

Cancelaria lui Milei a declarat la rândul ei că noua agenție ARCA va funcționa „mai simplu, mai eficient, mai puțin costisitor și cu mai puțină structură birocratică”. Guvernul argentinian a mai precizat că 45% din concedieri vor viza agenți cu rang superior și că măsura va duce la economisirea a 6,4 miliarde de pesos anual (aproximativ 320,5 milioane de dolari).

Comunicatul a precizat de asemenea că vor fi eliminate excepțiile care permiteau directorilor Fiscului să își acorde salarii uriașe și că cele ale noilor șefi ai ARCA vor fi plafonate la nivelul unui ministru al cabinetului.

Cum justifică Președinția lui Milei desființarea Fiscului

„Guvernul anunță foarte fericit că AFIP va înceta să existe de astăzi”, a declarat Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al Președinției argentiniene, la o conferință de presă.

„Ceea ce aparține fiecărui argentinian este al lui și a nimănui altcuiva, niciunui birocrat al statului nu ar trebui să îi fie delegată putere să îi spună unui argentinian ce să facă cu proprietatea sa”, a argumentat el.

Sindicatul care reprezintă mai mulți angajați ai statului argentinian, inclusiv cei ai Fiscului, a declarat că va lua în considerare declanșarea unor greve drept răspuns la măsură.

„Ne vom mobiliza și vom lua mai multe măsuri de îndată ce cunoaștem detaliile. Cel mai îngrijorător este că 3.100 de colegi vor rămâne fără locuri de muncă”, a declarat liderul sindical Pablo Flores.

Argentina își continuă „terapia de șoc” economic

Javier Milei, un ultra-liberal care și-a făcut campanie cu drujba în mână pentru a ilustra cum vrea să taie cheltuielile statului, a fost câștigătorul surpriză al alegerilor prezidențiale organizate de Argentina în luna noiembrie a anului trecut.

De atunci, guvernul său a implementat o „terapie de șoc” economic care a făcut inflația uriașă să scadă și Argentina să înregistreze primul său excedent bugetar după 2008.

Însă măsurile au dus totodată la prăbușirea producției industriale în primul trimestru al acestui an și exacerbarea sărăciei într-o țară în care milioane de locuitori trăiau deja în sărăcie.

Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o contracție de 3,5% a economiei argentiniene în 2024, înainte de o redresare puternică la +5% în 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro