Sari direct la conținut

VIDEO „Un fenomen”. Cine este Javier Milei, care zguduie din temelii cursa prezidențială din Argentina

HotNews.ro
Javier Milei, Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia
Javier Milei, Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Alegerile prezidențiale din Argentina au un „X factor” imprevizibil: Javier Milei, un libertarian înfocat care poartă geci de piele, le cântă melodii rock susținătorilor săi și vrea să curețe politica de „hoți”, relatează Reuters.

Economistul în vârstă de 52 de ani a devenit dintr-o figură relativ obscură în urmă cu doar câțiva ani la un candidat care ar obține 20% din voturi dacă alegerile ar avea loc mâine, stilul său combativ și mitingurile electorale asemănătoare unor concerte rock atrăgându-i de partea sa pe alegătorii furioși din cauza inflației de trei cifre și a sărăciei tot mai mari.

Milei a promis să „arunce în aer” alianțele politice tradiționale, închidă Banca Centrală de la Buenos Aires, dolarizeze economia și reducă masiv dimensiunea statului – idei care rezonează cu numeroși alegători, mai ales tineri, după ani de declin economic.

„Milei este un fenomen”, afirmă Benjamin Gedan, directorul pentru programe dedicate Americii Latine și Argentinei din cadrul Wilson Center, cunoscutul think-tank de la Washington. Gedan afirmă că ascensiunea spectaculoasă a lui Milei a zguduit cele două blocuri politice principale din Argentina.

„Mesajul său de ‘ciumă asupra ambelor voastre case’ rezonează cu alegătorii sătui de partidele politice tradiționale. Iar aici se află legiuni de votanți”, spune el.

Javier Milei vorbește de „libertate” în fața „hoților”

Milei rămâne totuși cu o șansă mică de a câștiga alegerile ce vor avea loc pe 22 octombrie însă popularitatea sa a făcut din cursa prezidențială una în trei, dând bătăi de cap coaliției peroniste aflate la guvernare și principalului bloc al opoziției conservatoare, „Împreună pentru schimbare”.

Iar cota sa de 20% din intenția de vot l-ar putea plasa în poziția de „făcător de regi” în cazul în care nu intră în turul doi, în timp ce coaliția sa „La Libertad Avanza” ar putea ajunge să exercite o influență majoră în legislativul argentinian în condițiile în care alegerile parlamentare vor avea loc în același timp cu cele prezidențiale.

La ultimul său miting electoral de săptămâna aceasta Milei a zguduit arena, cântându-le susținătorilor care au umplut-o până la refuz.

El a vituperat împotriva elitei politice, numindu-i pe reprezentanții ei „hoți” care fură banii din buzunarele alegătorilor.

„Venim să vă apărăm de cei care spoliază sistemul care îi ajută doar pe hoții politici”, a tunat el în fața mulțimii care scanda „libertate, libertate”, o referință la numele coaliției sale formată din 6 partide.

Un nou „Trump de la Tropice” în Argentina?

Un fost muzician rock fără prea mare succes, Milei se opune avortului și susține dreptul la port-armă. El a criticat legile favorabile sindicatelor drept „cancer” și afirmă că statul stă „la baza tuturor problemelor”.

Printre altele, el l-a numit pe mafiotul american Al Capone drept eroul său.

Ascensiunea sa spectaculoasă reflectă o tendință mai largă observată în ultimii ani în America Latină, astfel de politicieni care promit să spargă blocurile politice tradiționale câștigând popularitate în Brazilia, Columbia, Peru și Chile.

Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este fostul președinte al Braziliei Jair Bolsonaro, pe care o parte a presei americane l-a poreclit „Trump de la Tropice”. De altfel, Bolsonaro și-a exprimat susținerea publică pentru Milei.

„Oamenii s-au săturat de politicieni. Dacă Argentina va avea parte de o schimbare adevărată, trebuie să apară ceva complet diferit”, afirmă Gabriel Zoccola, un avocat în vârstă de 31 de ani din Buenos Aires care afirmă că îl susține pe Milei datorită propunerilor sale de a reduce cheltuielile guvernului și tăia din numărul de ministere.

Speculații despre un „rezultat-șoc” la alegerile din Argentina

Oponenții lui Milei afirmă în schimb că propunerile sale sunt nerealiste. Printre acestea se numără și intenția de a „dolariza” economia, o idee nepopulară în rândul argentinienilor, în pofida deprecierii masive a pesosului și a inflației ridicate.

Această măsură a fost încercată din motive asemănătoare și în anii 1990 dar s-a soldat cu o depreciere dureroasă, în pofida beneficiilor aduse pe termen scurt.

Diana Mondino, o economistă și consilieră a lui Milei care candidează la un loc în parlament din partea partidului său, spune că mulți oameni nu îl plac din același motiv care i-a adus ascensiunea fulminantă: reputația de a fi inflexibil.

„El nu este dispus să negocieze. El este dispus să spună: ‘De ce avem nevoie pentru a rezolva lucrurile?’ Ar putea să doară, dar va fi făcut”, susține ea.

Benjamin Gedan, directorul de la Wilson Center, afirmă că Milei ar putea obține un rezultat-șoc la alegeri sau că, în cel mai nefericit caz pentru el, va provoca o realiniere majoră a peisajului politic din Argentina.

„În alegerile recente din Argentina cele două coaliții majore au obținut aproape toate voturile. Acum, unul din cinci alegători va vota probabil cu Milei. Iar el s-ar putea descurca chiar mai bine”, spune analistul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro