Sari direct la conținut

Guvernul spaniol, sub presiune să oblige proprietarii să scadă chiriile cu 40% în schimbul adoptării bugetului pe anul viitor

HotNews.ro
Guvernul spaniol, sub presiune să oblige proprietarii să scadă chiriile cu 40% în schimbul adoptării bugetului pe anul viitor
Premierul spaniol Pedro Sanchez într-o vizită la un șantier de construcții, FOTO: David Oller / Zuma Press / Profimedia

Membrii partidului de extrema stângă „Podemos” (Putem) au început marți să voteze dacă să condiționeze sprijinul pentru bugetul redactat de guvernul premierului Pedro Sanchez de două măsuri cerute acestuia, una menită să scadă cu 40% prețurile chiriilor, și o alta legată de politica externă, relatează Reuters.

Guvernul socialist condus de Sanchez se bazează în parlament pe o coaliție fragilă formată cu mai multe partide mici și are nevoie de voturile celor 4 deputați ai Podemos pentru a putea trece bugetul de camera inferioară a legislativului de la Madrid.

Sanchez e aproape mereu în corzi când vine de aprobarea unor legi importante întrucât are nevoie și de sprijinul a două partide de centru-dreapta – formațiunea „Junts” a separatiștilor catalani și PNV, naționaliștii din Țara Bascilor. Este așteptat ca ambele partide să vină cu propriile revendicări în ceea ce privește bugetul.

Secretarul general al „Podemos”, Ione Belarra – care a fost ministrul pentru drepturile sociale în guvernul lui Sanchez între 2021 și 2023 – a criticat luni „inacțiunea” noului cabinet.

Spania, una dintre țările care se confruntă cu creșterea vertiginoasă a chiriilor

Belarra a declarat luni că membrii „Podemos” ar trebui să decidă dacă să pretindă guvernului să „combată criza locuințelor prin scăderea prin lege a chiriilor cu 40%” în schimbul sprijinului pentru buget. Alte două măsuri vehiculate de aceasta au fost „interzicerea cumpărării de locuințe de către orice persoană care nu urmează să trăiască în ele și desființarea comandourilor de escadrile”.

A doua parte este o referință la companiile private care mediază situațiile de evacuare a locuințelor care sunt ocupate de locatari ilegali.

Agenția Reuters amintește că Spania încearcă să găsească un echilibru între promovarea turismului, o sursă majoră de venituri pentru economia sa, concomitent cu găsirea unor soluții pentru prețurile tot mai mari ale chiriilor. La fel ca în alte țări turistice din Europa, unii locuitori pun creșterea vertiginoasă a chiriilor în principalele destinații pe seama numărului în creștere a locuințelor închiriate pe termen scurt cu ajutorul unor platforme ca Booking.com sau Airbnb.

Șefa „Podemos” a declarat de asemenea că membrii partidului ar trebui să decidă prin vot dacă sprijinul pentru buget trebuie condiționat de „ruperea imediată a relațiilor diplomatice și comerciale cu statul genocidar Israel”.

Guvernul israelian neagă vehement că acțiunile sale militare din Fâșia Gaza reprezintă o formă de genocid împotriva poporului palestinian.

Votul intern al „Podemos” se va desfășura până pe 27 octombrie și rezultatele sunt obligatorii pentru deputații partidului, ei riscând excluderea din formațiune dacă nu îl respectă în parlament.

Premierul spaniol, la mâna foștilor săi aliați

Sanchez a fost învestit în funcție pentru un nou mandat de premier în noiembrie anul trecut, inițial cu miniștri ai „Podemos” în cabinetul său.

„Podemos” a fost partenerul minoritar de guvernare al socialiștilor între 2018 și 2023, perioadă în care a deținut 5 portofolii.

La alegerile generale din vara anului trecut a candidat pe listele noii coaliții de stânga „Sumar” și a obținut 5 mandate din totalul de 31 adjudecate de această alianță.

„Podemos” s-a retras din alianța de stânga în decembrie anul trecut și a intrat în opoziție după ce liderii săi au fost excluși din posturile ministeriale și au fost trecuți în roluri secundare în cadrul „Sumar”.

INTERVIURILE HotNews.ro