Sari direct la conținut

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a trecut prin parlament noul guvern după ce a încheiat „pactul cu diavolul”

HotNews.ro
Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvern, Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvern, Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sánchez a reușit joi să își treacă un nou guvern prin parlament într-o ţară profund divizată de decizia acestuia de a-i amnistia pe separatiştii catalani în schimbul votului lor, relatează AFP și News.ro.

Aflat la putere din 2018, socialistul a obţinut voturile a 179 de deputaţi, după două zile de dezbateri tensionate, cu trei mai multe decât majoritatea de 176 de care avea nevoie.

„(Votul de) încredere al Camerei (Deputaţilor) i-a fost acordat lui Pedro Sánchez”, a anunţat preşedinta Camerei inferioare a parlmentului spaniol, Francina Armengol. Acest vot de încredere pune capăt unei perioade de aproape patru luni de blocaj după alegerile legislative de pe 23 iulie şi îi va permite lui Pedro Sánchez să formeze un nou guvern împreună cu aliaţii săi de extrema stângă Sumar.

Clasat pe locul doi în alegerile din iulie, după rivalul său conservator Alberto Núñez Feijóo, premierul în exerciţiu a fost nevoit să negocieze în toate direcţiile în ultimele săptămâni susţinerea pentru rămânerea sa în funcție cu mai multe formaţiuni regionale ale căror voturi sunt cruciale într-un parlamernt fragmentat.

El a fost nevoit să convingă partidul separatist catalan al lui Carles Puigdemont, care a condus secesiunea eşuată a Cataloniei din 2017 şi a fugit în Belgia în urmă cu şase ani, sustrăgându-se procedurilor judiciare lansate împotriva sa.

Carles Puigdemont a acceptat, după negocieri dure, să-l susţină pe Pedro Sánchez şi a obţinut în schimbul voturilor celor şapte deputați din formaţiunea sa adoptarea în viitor a unei legi a amnistierii a separatiștilor urmăriți în justiţie.

Descrisă de unii analiști drept un „pact cu diavolul”, această măsură extrem de nepopulară îi va permite lui Carles Puigdemont să revină în Spania. Mai mult, guvernul lui Sánchez a sugerat săptămâna aceasta că i-ar putea asigura inclusiv protecția, din fonduri publice, liderului separatist.

Proiectul de lege privind amnistierea separatiștilor a fost înregistrat luni în legislativul spaniol, în pofida unor proteste pe scară largă ce au avut loc în cursul weekendului împotriva măsurii.

Astfel de proteste la care au participat zeci de mii de persoane au avut loc cu regularitate în Spania și înaintea anunțului oficial făcut de Partidul Socialist condus de Sanchez în condițiile în care separatiștii catalani au declarat în public că solicită amnistierea în schimbul susținerii unui nou guvern.

Magistrații spanioli au denunțat în termeni duri amnistierea separatiștilor din Catalonia

Amnistierea separatiștilor catalani a fost criticată virulent de către Consiliul General al Magistraturii din Spania, organismul care alege judecătorii de top, acesta exprimându-și public îngrijorări grave față de o astfel de mutare.

Consiliul a subliniat într-un comunicat remis lunea trecută că își „exprimă îngrijorările intense și dezolarea față de degradarea, dacă nu abolirea, statului de drept în Spania”.

„Din momentul adoptării (unei înțelegeri privind grațierea separatiștilor) ea va fi o proclamație oficială care va produce în mod inevitabil consecințe în detrimentul intereselor reale ale Spaniei”, mai nota comunicatul publicat de magistrați.

Pablo Simon, un politolog de la Universitatea Carol al III-lea din Madrid, spune că aceste temeri sunt justificate, însă că, spre deosebire de grațierile pe care guvernul le-a acordat (individual) separatiștilor catalani, legea amnistiei ar urma să treacă printr-un proces turbulent de adoptare în parlament.

Didier Renyders, comisarul european pentru justiție, a scris miercuri o scrisoare guvernului spaniol, cerând mai multe detalii despre înțelegerea negociată cu separatiștii catalani.

„Îngrijorări serioase sunt exprimate acum cu privire la discuțiile în desfășurare privind posibila adoptare a unei legi a amnistiei. Deși deocamdată nu există o propunere oficială, aceasta a devenit un subiect de interes considerabil în dezbaterea publică iar Comisia Europeană a fost contactată în legătură cu acest subiect, inclusiv din partea unui număr mare de cetățeni”, a notat comisarul european.

Scrisoarea a fost adresată ministrului Felipe Bolanos, reprezentantul guvernului spaniol pentru relațiile cu parlamentul și sistemul judiciar.

La putere din 2018, Sanchez i-a grațiat în urmă cu doi ani pe liderii separatiști catalani însă a exclus de mai multe ori posibilitatea amnistierii lor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro