Sari direct la conținut

Hezbollah bombardează nordul Israelului după ce unul dintre membrii săi a fost ucis

HotNews.ro
Hezbollah bombardează nordul Israelului după ce unul dintre membrii săi a fost ucis
Liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, amenințând cu război Israelul. Foto: Marwan Naamani / Zuma Press / Profimedia

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii la uciderea unuia dintre combatanţii săi într-un atac israelian în sudul Libanului, a doua zi după un discurs incendiar al liderului grupării, Hassan Nasrallah, relatează AFP și Agerpres.

Miercuri seară, Nasrallah a avertizat că „niciun loc” din Israel nu va fi cruţat de rachetele mişcării sale dacă liderii israelieni îşi vor pune în aplicare ameninţarea de a ataca Libanul.

El a ameninţat, de asemenea, pentru prima dată Ciprul, spunând că „deţine informaţii” că această ţară membră a Uniunii Europene, cea mai apropiată de zonă de coastă a Orientului Mijlociu, şi-ar deschide aeroporturile şi bazele în faţa Israelului în cazul unui război împotriva mişcării sale.

Gruparea pro-iraniană a anunţat joi, într-un comunicat, că a lansat „zeci de rachete Katiuşa” asupra unei poziţii militare din nordul Israelului. Ea a precizat că a acţionat „ca represalii la asasinatul comis de inamic în satul Deir Kifa”.

Israelul a confirmat că a „eliminat” un comandant Hezbollah

Hezbollah a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi în acest sat. O sursă apropiată grupării islamiste a precizat că acesta a fost ucis în atacul de la Deir Kifa.

Armata israeliană a confirmat că a „eliminat” un luptător Hezbollah într-o „lovitură ţintită”, adăugând că acesta era un comandant local al grupării.

Războiul devastator din Fâşia Gaza, care a izbucnit după un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a condus la violenţe zilnice la frontiera israeliano-libaneză, între gruparea Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Cele peste opt luni de violenţe între Hezbollah şi armata israeliană s-au soldat cu cel puţin 479 de morţi în Liban – majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi 93 de civili -, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, potrivit Israelului.

INTERVIURILE HotNews.ro