Sari direct la conținut

Honda vs. Nissan – fuziune sau rivalitate? Disputele care pot îngropa planul de formare a unui gigant care valorează 50 de miliarde de dolari. Cum stau cele două mărci în România

HotNews.ro
Honda vs. Nissan – fuziune sau rivalitate? Disputele care pot îngropa planul de formare a unui gigant care valorează 50 de miliarde de dolari. Cum stau cele două mărci în România
Foto:: Jaque Silva/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Una dintre cele mai mari alianțe din industria auto era pe cale să se formeze, după ce mărcile Honda și Nissan au început în decembrie negocierile. Lovitura a venit însă acum, iar cele două companii nu se mai înțeleg și propusa combinare a celor doi giganți este la un pas de anulare. De ce s-a răsturnat situația? Cine este compania cu probleme? De la ce vin supărările nipone?

  • La final de 2024 a apărut pe surse știrea că două mărci faimoase, Nissan și Honda, vor deschide discuțiile pentru fuziune. Știrea s-a confirmat, discuțiile au fost deschise, iar de atunci apar constant informații despre ceea ce e anunță a fi una dintre cele mai complicate fuziuni.
  • Ideea a fost să ia naștere un holding cu capitalizare de 50 miliarde dolari și producție anuală de 7 milioane de mașini. Nu erau incluse doar cele două mărci în discuție: s-a vorbit că și Mitsubishi ar fi putut intra în noua companie. Ar fi existat influențe și asupra Renault, cu care Nissan este de mult timp în alianță, dar lucrurile s-au „răcit” după 2018.
  • Fuziunea este în pericol din cauza unor neînțelegeri grave, iar Nissan vrea egalitate cu Honda în alianță, în timp ce Honda ar vrea să dețină controlul și ar dori ca Nissan să devină o simplă filială și aplice restructurări severe.
  • În România circulă peste 90.000 de mașini Nissan și aproape 40.000 Honda. La vânzările de mașini noi, cele două mărci sunt foarte apropiate, în timp ce în Europa, Nissan vinde de patru ori mai mult decât Honda. La nivel mondial, Honda vinde mai mult decât concurentul său.

Nissan are o capitalizare de piață de 10 miliarde dolari, departe de vremurile când trecea de 40 miliarde dolari (în 2018). Date fiind cifrele, era de așteptat ca Honda să aibă mai mare putere de decizie, având o capitalizare de patru ori mai mare și o situație financiară mult mai bună.

Honda are o capitalizare de piață de 41 miliarde dolari, iar în 2018 ajunsese pentru scurt timp la peste 60 miliarde dolari.

Un anunț, speranțe și multe discuții

Pe 23 decembrie 2024 au început negocierile pentru o fuziune care în 2026 ar fi trebuit să ducă la crearea celui de-al patrulea mare constructor auto al lumii, depășit la producție doar de Toyota, Volkswagen Group și Hyundai – Kia.

Calendarul anunțat atunci indica faptul că prima jumătate a lui 2025 ar consta în negocieri despre cum ar putea fi combinate cel mai bine într-un singur holdingoperațiunile celor două companii .

Un prim „acord definitiv” ar fi trebuit semnat cel târziu până în iunie 2025, iar holding-ul care ar fi rezultat după multe negocieri ar fi putut intra pe bursă cel devreme în vara lui 2026.

După cum scria AFP, cele două companii avea nevoie să accelereze împreună trecerea la mașinile electrice, sector dominat de Tesla și de chinezii de la BYD. Honda s-ar putea folosi de tehnologia Nissan în domeniul electricelor.

O mare problemă este că ambele companii japoneze au vânzări tot mai mici în China, iar asta s-a simțit în scăderea cifrei de afaceri. Un punct luminos ține însă de divizia Honda Motorcycles care are vânzări bune și este pe profit.

Principalul avantaj al fuziunii ținea de reducerea de costuri, fiindcă multe operațiuni ar fi puse la comun, se pot face economii, iar dacă un proiect va da greș, pierderile vor fi suportate mai ușor de un grup auto mare, decât de către două companii ceva mai mici.

Nissan a lansat în 2010 mașina full-electrică Leaf, care până ce Tesla și-a crescut producția, a fost cel mai vândut model full-electric din lume. Nissan nu a mai repetat însă în ultimii ani succesul la electrice, în timp ce Honda s-a concentrat mai mult pe hibride.

Direcția pe termen foarte lung este electrificarea totală a gamei, Honda anunțând că în 2040 ar vrea să vândă doar mașini electrice.

Honda pune condițiile, Nissan este nemulțumită de ele

Fuziunea propusă este în mare pericol și au apărut obstacole ce vor fi greu de trecut.

Publicația japoneză Nikkei a scris miercuri că discuțiile s-au blocat în special din cauză că cele două părți nu ar fi căzut de acord asupra structurii viitorului holding. Sursele spuneau că cei de la Honda ar fi vrut ca Nissan să devină o simplă filială, condiția fiind considerată inacceptabilă de către șefii Nissan.

Surse citate de presa americană au spus că o serie de directori de la Honda nu susțineau planurile de fuziune cu Nissan din cauza problemelor financiare ale acestei companii. În această situație, Honda a impus câteva condiții stricte care prevăd că cele două grupuri se vor uni doar dacă Nissan duce la bun sfârșit un plan amplu de restructurare. Disensiuni au apărut și fiindcă nu s-ar fi căzut de acord asupra sumelor care ar fi trebuit investite în posibile proiecte comune.

Totuși, atât CNN, cât și New York Times scriau că discuțiile continuă la diverse niveluri și că nu totul este pierdut. Un articol Bloomberg merge însă și mai departe și citează surse care spun că Nissan ar căuta deja alți parteneri și că ideal ar fi ca „alesul” să fie o companie americană din domeniul tehnologiei.

În general, fuziunile dintre companii se fac cu multe controverse, fiindcă o combinare a afacerilor înseamnă și reducerea posturilor care se suprapun, iar dacă directorii companiilor văd lucrurile diferit, automat apar tensiuni.

Dar în cazul de față este și mai complicat, deoarece sunt organizații mari, complexe și greu de modificat. Nissan este faimoasă pentru cultura conservatoare a companiei, iar gigantul auto nu a avut ani buni după plecarea lui Carlos Ghosn.

Într-o analiză New York Times se dau câteva exemple: la unele proiecte trebuie să se renunțe, ar fi nevoie de formarea unor echipe cu angajați de la ambele grupuri, iar unii directori noi trebuie să cedeze în fața unor șefi de la compania rivală, care ar primi mai multă putere.

În plus, fuziunea nu ar fi garantat faptul că problemele mari pot fi rezolvate, mai ales că Honda, cea care ar fi „la volan” nu are experiență în fuziunii și achiziții. Nu este nicio garanție, spre exemplu, că fuziunea ar duce la creșterea puternică a vânzărilor de mașini electrice și nici că ar fi putut genera o creștere a vânzărilor pe piața chineză, unde ambele grupuri suferă.

Nissan este compania cu probleme mari

În aproape toate articolele ample despre planurile celor două companii s-a insistat pe faptul că Nissan este în criză și că are mare nevoie de un „colac de salvare”.

Carlos Ghosn, faimosul fost șef al Renault – Nissan, care a reușit la final de 2019 o spectaculoasă fugă din Japonia în Liban, a spus că Nissan este în „panic mode” și că este o mișcare disperată din partea companiei „Nu este o afacere pragmatică din cauză că sunt greu de găsit sinergii între cele două companii. El a explicat că cele două companii operează pe piețe similare și au game destul de apropiate, iar elementul de diferențiere nu va fi ușor de găsit.

Nissan are datorii mari, în noiembrie a anunțat că va renunța la 9.000 de locuri de muncă și își va reduce capacitățile de producție cu o cincime, pentru a reflecta mai bine cererea în scădere. Compania a avut parte de lupte interne pentru putere și presa japoneză a scris că, drept semn al slăbiciunii, taiwanezii de la Foxconn ar fi contactat compania, pentru achiziția unui pachet majoritar de acțiuni la Nissan. Această ofertă ar fi grăbit deschiderea negocierilor cu Honda care era un partener mai de dorit., a mai scris presa niponă.

Criza se vede și în SUA, unde aproape 40% dintre cei 1.000 de dealeri Nissan au avut pierderi, fiindcă mașinile nu prea s-au vândut.

Honda și Nissan în România și în Europa

Câte mașini ale celor două mărci sunt înmatriculate în România? Conform datelor Poliției sunt 93.000 de mașini Nissan și aproape 40.000 Honda. Mitsubishi are peste 45.000.

În România, în topul mărcilor, cele două brand-uri au fost foarte apropiate la numărul de mașini noi înmatriculate în 2024, conform datelor APIA: Nissan a avut 1.206 mașini noi înmatriculate, iar Honda, 1.099, fiecare având o cotă apropiată de 1%. Mărcile japoneze cu cele mai bune vânzări au fost Toyota, Suzuki și Mazda.

Pentru marca Nissan se va întâmpla din vară o schimbare organizatorică în România, fiindcă va ieși din portofoliul Renault Comercial Roumanie, care va comercializa în continuare mărcile Dacia și Renault. Directorul Dacia pentru România a explicat recent, într-o discuție cu presa, că decizia nu este luată de români, ci, la nivel de alianță s-a decis în Europa ca business-ul de import Nissan să fie separat de cel al Renault.

Cum stau cele două mărci la nivel european?

Cu mult diferit stau lucrurile în Europa, unde Nissan a avut vânzări de patru ori mai mare decât Honda, în 2024. Astfel, conform datelor JATO, Nissan a fost pe locul 17, iar Honda, pe 29. Nissan a vândut peste 300.000 de mașini noi, iar Honda, nici măcar 75.000. De menționat este însă că vânzările Honda au crescut cu 22%, iar cele ale Nissan, cu 4%. Nissan a avut și două modele în top cele mai vândute 50 de modele auto în Europa: Qasqhai și Juke.

Honda a produs pe plan mondial 3,73 milioane de mașini, iar Nissan a produs 3,44 milioane de mașini. Ambele au produs în jurul a 700.000 de mașini în Japonia.

Datele ACEA pentru Uniunea Europeană, arată diferență foarte mare între cotele de piață pentru 2024: Nissan a avut 1,9%, iar Honda, 0,4%.Evoluțiile au fost însă diferite: înmatriculările Honda au crescut cu 21%, iar cele ale Nissan, cu 1%.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro