Iata minunile!
Enigmele mostenirii dacilor
Complexul cetatilor dacice din Muntii Orastiei a fost declarat obiectiv Unesco in 1999, fiind considerat „un simbol al istoriei europene”.
Capitala Sarmizegetusa Regia este – tinuta departe de omul simplu, dar la discretia hotilor de comori. Din Costesti, ultima localitate inainte de muntii Orastiei, te asteapta 16 kilometri de drum plin de hartoape si cu stanci si copaci cazuti in cale.
Poarta de vest a cetatii este si acum impunatoare. Zidul e facut ca din piese de lego – bolovani de mari dimensiuni, bine slefuiti, adusi de la zeci de kilometri departare cu ajutorul carelor cu boi si al unui sistem cu bile. „In zona civila, s-au gasit mai multe unelte de fier decat in intreaga Europa antica din afara Imperiului Roman”, spun arheologii.
Incinta cetatii este acum impadurita. Odata cu cele doua terase incepe magia. Prima are o zona dreptunghiulara ocupata de discuri de piatra de doi metri diametru, aranjate in linie. Sunt urmele unui templu.
Alte patru temple dreptunghiulare sunt pe terasa inferioara, mai lunga si mai lata decat prima. Terasa inferioara este dominata insa de marele templu circular: trei cercuri concentrice formand un intreg cu un diametru de aproximativ 29 de metri. La cativa metri sta mut „soarele” de andezit, un disc de piatra cu diametrul de sapte metri.
Alt templu circular, de dimensiuni mai mici decat primul, asteapta si el sa-i fie dezlegate misterele.
„Este prima capitala de pe teritoriul Romaniei. Aici este Kogaionul, muntele sfant al dacilor. Este centrul spiritualitatii stramosilor nostri, in forma ei antica, necrestina, asa cum era.
Daca mergi printre sanctuare si te uiti atent la ele, ceva in sufletul tau incepe sa vibreze intr-un fel ciudat, pe care nu l-ai mai simtit altundeva”, spune Adriana Pescaru, cercetator stiintific gradul l la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva. (Ciprian Iancu)
Minunile fara sfarsit ale lui Brancusi
Ansamblul sculptural „Calea Sufletelor Eroilor” a fost ridicat de Constantin Brancusi intre 1937 si 1938, in memoria eroilor gorjeni din Primul Razboi Mondial. Modulele Coloanei au fost turnate la Atelierele Centrale din Petrosani.
Masa Tacerii si Poarta Sarutului au fost facute din travertin de Banpotoc. strabate orasul dinspre est spre vest si are lungimea de 1.275 m.
Poarta Sarutului marcheaza intrarea in Parcul Central din Targu-Jiu. Aproape orice cuplu care trece pe aici se saruta. Deja sunt la moda nuntile la Poarta Sarutului, oficiate de primar in prima zi a anului. Poarta Sarutului are latimea de 6,45 m si inaltimea de 5,13 m.
Aleea Scaunelor are, pe margine, cate 15 scaune, momente de cugetare pentru etapele vietii. Aleea Scaunelor, calea dintre Masa si Poarta, este marginita de cate 15 scaune si o banca.
Masa Tacerii se afla la capatul aleii. Are 12 scaune in jurul ei. Un adevarat simbol al reunirii familiei, meditatiei si curgerii timpului. Aproape toti vizitatorii se asaza pentru fotografii. Aceasta a fost si dorinta lui Brancusi, ca lucrarile lui sa intre in viata oamenilor. Masa Tacerii, avand diametrul de 2,15 m, este inconjurata de 12 scaune.
Coloana fara Sfarsit reprezinta urcusul si coborasul vietii, dar si inaltarea la cer a sufletelor eroilor. Este considerata opera centrala a intregii creatii brancusiene.
La ridicarea ei, Brancusi s-a inspirat din arta si arhitectura populara romaneasca. Coloana fara Sfarsit are o inaltime de 29,33 m.
Capitala-minune a Europei
Centrul istoric al Sibiului, adevarata bijuterie medievala (cele mai vechi cladiri au fost ridicate incepand cu secolul al XII-lea), a suferit recent o „operatie estetica” majora. Intreaga zona a fost restaurata, de la pavajul cu piatra cubica pana la fata-dele cladirilor, lucru care a costat orasul peste 100 de milioane de euro.
Totul, ca sa straluceasca in anul 2007, anul in care Sibiul e Capitala Culturala Europeana.
Centrul istoric, strajuit de vechiul zid exterior de aparare, este un ansamblu de arhitectura medievala cu o suprafata de aproape 80 de hectare si cu un numar de 1.050 de cladiri. Circa 180 de cladiri de aici, reprezentand 17 la suta din total, sunt clasificate ca monumente istorice.
Ansamblul pietelor istorice medievale este recent restaurat, candidand la includerea pe lista patrimoniului mondial Unesco.
Printre argumente: Sibiul vechi este cel mai mare oras fortificat din Europa Centrala si de Est, atat ca intindere, cat si ca volum construit si bogatie a formelor. A fost comparat, in epoca, dar si in lucrari mai recente, cu Viena.
Anul acesta, Sibiul a asteptat 500.000 de turisti, gratie statutului de Capitala Culturala Europeana, castigat in mare parte tocmai datorita frumusetii Centrului istoric.