Sari direct la conținut

ILUSTRATIE Ungaria vrea sa construiasca un gard de sarma ghimpata anti-refugiati si la granita cu Romania. Pana unde va ajunge gardul de sarma ghimpata si ce lungime va avea

HotNews.ro
Gard la granita Ungariei cu Romania, Foto: Hotnews
Gard la granita Ungariei cu Romania, Foto: Hotnews

Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters. Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures.

  • Potrivit calculelor HotNews.ro, bazate pe distantele evidentiate de Google Maps, noul gard de sarma ghimpata pe granita maghiaro-romana va avea circa 26 de km.

„Am decis sa incepem lucrarile de pregatire pentru construirea unui gard incepand de la granita comuna Ungaria – Serbia – Romania, care va avea o lungime rezonabila, pentru cazul in care presiunea migrantilor se va schimba dinspre Serbia spre Romania”, a spus ministrul maghiar de externe intr-o conferinta de presa.

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe

Peter Szijjarto

Reamintim ca Ungaria a construit un gard la granita cu Serbia, a adoptat legi draconice privind imigratia ilegala, a trimis militari la granita de sud si a decretat stare de criza in judetele de la granita cu Serbia – totul pentru a opri refugiatii si imigrantii care vin din Orientul Mijlociu si nordul Africii spre Germania, via Ungaria.

Confruntati cu cvasi-imposibilitatea de a intra in Ungaria, migrantii aflati in Serbia vor cauta noi rute de tranzit spre Germania, a avertizat marti Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Una dintre rute ar putea fi intrarea dinspre Serbia spre Ungaria prin Romania, se teme acum guvernul maghiar.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca a decis sa construiasca gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia pentru a apara valorile crestine ale Europei in fata invaziei refugiatilor si imigrantilor musulmani. El a fost aspru criticat atat de opozitia interna, cat si de inalti oficiali europeni.

Din punct de vedere juridic, un refugiat/azilant odata patruns pe teritoriul altui stat trebuie inregistrat acolo. Din acest motiv Ungaria incearca sa scape de obligatia de a gestiona procesul dificil al identificarii, amprentarii si procesarii a mii de oameni care intra ilegal pe teritoriul ei incercand sa-i opreasca pur si simplu prin ridicarea acestor garduri. Chiar daca refugiatii declara ca vor sa ajunga in Germania, in cazul in care cererea de azil le va fi respinsa acolo, responsabilitatea returnarii in tara de origine revine tarii prin care au intrat in UE.

UPDATE ora 16.43: Ministerul roman de Externe spune intr-un comunicat ca a fost informat de MAE maghiar „cu puţin timp înainte de a fi anunţată public” intentia de a construi un gard de sarma ghimpata. MAE considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre UE „nu este un gest corect din punct de vedere politic”.

Reactia completa a MAE roman:

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro