Sari direct la conținut

Imamul de la Al-Aqsa din Ierusalim, arestat după ce l-a numit pe Haniyeh „martir”

HotNews.ro
Imamul de la Al-Aqsa din Ierusalim, arestat după ce l-a numit pe Haniyeh „martir”
Imamul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, șeicul Ekrima Sabri, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Imamul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, șeicul Ekrima Sabri, a fost arestat vineri pentru suspiciuni de „terorism” după o predică în care l-a calificat drept „martir” pe liderul Hamas Ismail Haniyeh, ucis în Iran într-un atentat atribuit Israelului, a declarat avocatul său pentru AFP.

Fost mare muftiu al Ierusalimului și șef al Înaltului Consiliu Islamic, șeicul Ekrima Sabri, în vârstă de 85 de ani, este „în prezent anchetat” pentru „suspiciune de incitare la terorism” pentru că, în timpul predicii de vineri, „l-a descris pe liderul decedat al Hamas drept un martir”, a declarat avocatul său, Hamza Qatina.

Mii de credincioși s-au rugat vineri într-o mare moschee din Doha, Qatar, în memoria liderului Hamas, înainte ca acesta să fie înmormântat lângă Doha, unde a trăit în exil.

Poliția israeliană, fără a-l nominaliza pe Sabri, a declarat într-un comunicat că a „deschis o anchetă asupra unui imam suspectat că a făcut declarații incitante și a sprijinit terorismul în timpul unei predici (de vineri)”.

Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost de asemenea arestat vineri pentru că a făcut „declarații incitante” în timpul rugăciunilor de vineri, a adăugat poliția.

La sfârșitul lunii iunie, șeicul Ekrima Sabri a fost inculpat de Israel pentru apologia terorismului, după ce ar fi făcut declarații în sprijinul unui atacator care, în octombrie 2022, a tras asupra paznicilor din așezarea israeliană Maalé Adoumim, în Cisiordania ocupată, omorând un soldat.

Potrivit actului de acuzare, el ar fi salutat, de asemenea, un atacator care a ucis trei israelieni și a rănit alți șase în aprilie 2022 la Tel Aviv, înainte de a fi împușcat mortal de gărzile de securitate.

Imamul a negat aceste acuzații, spunând că doar a prezentat condoleanțe familiilor.

Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri la Teheran. Mișcarea islamistă palestiniană și Iranul au atribuit atacul Israelului, care nu a comentat, și au promis că vor riposta.

Moscheea Al-Aqsa este situată pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, o zonă ocupată și anexată de Israel. Al treilea loc sfânt al islamului și cel mai sfânt al iudaismului, este în centrul tensiunilor israeliano-palestiniene.

INTERVIURILE HotNews.ro