Imobiliarele romanesti 2007 vs. Energia Regenerabila 2012. 5 diferente majore intre cele 2 "perioade de aur"
Săptămâna trecută am participat la evenimentul „Energia eoliană din România”, una dintre cele mai importante conferințe despre Energie Regenerabilă în România și Balcani. Am fost impresionat de calitatea vorbitorilor și prezentările lor. Îl consider un fel de „training” cu unii dintre experții de top din domeniul energiei regenerabile din România și Europa, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.
Este clar că interesul este foarte puternic pentru Energia Regenerabilă din România, în special pentru segmentele eolian și solar (sectoarele de hidro și biomasă se vor mișca dar nu la fel de repede). Sute de investitori vor să intre pe piață, amintindu-mi câteodată de „perioada de aur a proprietăților imobiliare”. Însă acum lucrurile sunt diferite. Să aflăm împreună de ce:
1. Acum nici o tranzacție nu se semnează fără un proces complet de due diligence
Acum 5 ani au existat mii de tranzacții care au trecut neverificate. Câteodată avocații nu aveau timp nici … să se întâlnească și să cadă de acord pe termenii contractului. Proprietarii forțau clienții să se miște repede, toată lumea era în grabă. Toți cunoaștem rezultatele acestei situații.
Astăzi totul este verificat în detaliu înainte să se semneze contractele. În plus există companii specializate care se ocupă de procesul de due diligence, având suficient timp pentru a-l încheia. Toată lumea este atentă și asta este un lucru bun.
2. În perioada aceea exista doar „venit potențial”. Acum venitul este real.
În 2007 oamenii sperau să devină bogați peste noapte. Profitul era estimat prin speranțe și studii „optimiste”. De aceea mulți investitori sunt blocați, pentru că au cumpărat o bucată de teren ce aduce cheltuieli (taxe pe proprietate, etc.) însă aduce 0 venit.
Energia Regenerabilă este o poveste total diferită. România este prima țară din U.E. care implementează directivele Comisiei Europene pentru Energie Regenerabilă. Chiar dacă nu suntem de acord cu prețul anunțat pentru certificatele verzi, totuși un venit există. Chiar și la un preț minim, proiectele au cash flow, în fiecare lună.
3. În 2012 jucătorii adevărați sunt foarte puțini. În 2007 toată lumea juca…
Înainte ca bula imobiliară să se spargă, aproape toată lumea din România era implicată în această afacere. De la taximetriști la profesioniști și de la portari până la experți, fiecare rezident din România (și nu numai) încerca să își facă intrarea pe această piață pentru a face bani ușor și rapid.
Mulți oameni au încercat să intre pe piața Energie Regenerabile în acest fel, încercând să câștige bani repede. Însă au abandonat cursa când și-au dat seama că este dificil și complicat. Piața este controlată de câteva sute de jucători din toată țara.
4. Încă o dată este un joc „contra cronometru”. Însă acum piața este controlată de cumpărători.
În perioada de aur a imobiliarelor românești, toți se grăbeau să cumpere „ceva”, pentru că erau siguri că a doua zi se va scumpi. Aceste acțiuni au împins nivelul prețurilor spre „înălțimi nebănuite”. Este o cursă „contra cronometru” și vânzătorii erau aproape … elogiați pentru că își vindeau proprietatea.
Și acum suntem în grabă, însă din motive diferite. Știm că persoanele care nu vor construi și conecta un proiect la rețea până în 2013, pot risca să rămână în afara celor 3.000-3.200 MW care vor primi subvenții. Astfel că încercăm să combinăm seriozitate, acțiuni atente și precizie, toate însoțite de viteză. Însă acum cei care stabilesc regulile sunt cumpărătorii.
5. Finanțare. Atât de ușor în 2007, atât de dificil în 2012…
Acum 5 ani, băncile aproape … te hărțuiau pentru a-ți vinde un produs. Finanțarea era foarte ușor de procurat, chiar și pentru proiecte ce par absurde astăzi. Lichiditatea părea nelimitată, ceea ce permitea tuturor să viseze. Creditele erau „rapide și generoase”.
Peste 5 ani … situația este complet diferită. Sistemul bancar românesc este protejat datorită muncii excelente a D-lui Isărescu și echipa sa de la BNR. Dar finanțarea este dificilă, chiar și pentru Energie Verde. Nu mai mult de 5 bănci finanțează proiecte și asta după un proces foarte lung.
Să tragem linie: Luând în considerare toate cele menționate mai sus, cine va câștiga de pe urma Energiei Regenerabile din România? Eu aș spune:
· Cel care știe foarte bine ce și de ce face
· Cel care are finanțare pentru proiecte
· Cel care insistă pe verificarea tuturor detaliilor
· Cel care alege profesioniștii corecți
· Cel care nu crede în basme dar rămâne optimist și conservator.
Ce se va întâmpla cu restul? Dumnezeu este generos sau cel puțin așa am învățat eu la școală…
Comenteaza pe blogullui Ilias Papageorgiadis.