Sari direct la conținut

În Azerbaidjan, Putin și-a oferit ajutorul pentru un acord de pace cu Armenia: Dacă am putea face ceva…

HotNews.ro
În Azerbaidjan, Putin și-a oferit ajutorul pentru un acord de pace cu Armenia: Dacă am putea face ceva…
Ilham Aliev și Vladimir Putin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Azerbaidjan, și-a oferit luni ajutorul pentru semnarea unui acord de pace cu Armenia, care a criticat Moscova pentru că a abandonat-o în conflictul său cu Baku, potrivit AFP.

„Dacă am putea face ceva pentru ca un acord de pace să fie semnat între Azerbaidjan și Armenia, am fi foarte fericiți”, a declarat Putin într-un discurs comun cu omologul său Ilham Aliev după întâlnirea lor.

El a adăugat că, după vizita sa în Azerbaidjan, îl va contacta pe prim-ministrul armean Nikol Pașinian pentru a-l „informa cu privire la rezultatele discuțiilor” pe care le-a avut cu Aliev.

Aceste două țări rivale din Caucaz au purtat mai multe războaie între ele. În septembrie 2023, Baku a recucerit enclava muntoasă Nagorno-Karabah de la separatiștii armeni care o controlau de decenii.

Considerând că Moscova nu a reușit să o protejeze, Armenia a încercat de atunci să își aprofundeze legăturile cu țările occidentale, fără a se rupe definitiv de Rusia, aliatul său tradițional.

După întâlnirea sa cu Putin, Aliev a declarat că securitatea în regiune depinde de cooperarea dintre Azerbaidjan și Rusia.

„Noua situație (din septembrie anul trecut) deschide noi perspective pentru stabilirea unei păci durabile în Caucazul de Sud”, a continuat el.

Potrivit Kremlinului, această vizită este o ocazie pentru cei doi lideri de a discuta „chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor de parteneriat strategic”, precum și „problemele internaționale și regionale actuale”.

Vladimir Putin a vizitat ultima dată Azerbaidjanul în septembrie 2018. Azerbaidjanul este un partener apropiat nu numai al Rusiei, ci și al Turciei și un furnizor important de energie pentru țările occidentale.

INTERVIURILE HotNews.ro