În ce condiții ar negocia Iran cu SUA, după amenințările lui Donald Trump

Iranul a anunțat, luni, că este deschis organizării de discuții indirecte cu Statele Unite, în contextul în care președintele american Donald Trump a cerut negocieri pentru un nou acord nuclear, relatează AFP.
„Este deschisă calea pentru negocieri indirecte”, a declarat ministrul iranian al afacerilor externe, Abbas Araghchi, care a respins posibilitatea unor discuții directe „până când va avea loc o schimbare în abordarea celeilalte părți față de republica islamică”.
Teheranul, a spus șeful diplomației iraniene, nu se va angaja în discuții directe cu Washingtonul sub amenințare și atâta timp cât Donald Trump își va menține politica de „presiune maximă”.
În cadrul acestei politici, în primul mandat la Casa Albă, Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reintrodus sancțiuni paralizante împotriva Teheranului.
Prin acordul semnat în 2015 între Teheran și mai multe puteri mondiale, republica islamică trebuia să își limiteze ambițiile nucleare pentru o relaxare a regimului de sancțiuni.
În 7 martie, președintele SUA a anunțat că i-a scris liderului suprem din Iran, Ayatollah Ali Khamenei, și a amenințat cu posibile acțiuni militare în cazul în care Teheranul va refuza să negocieze. Scrisoarea a fost livrată în 12 martie de Anwar Gargash, consilier prezidențial în Emiratele Arabe Unite.
Khamenei a spus, vineri, că amenințările americanilor „nu îi vor duce nicăieri” și a avertizat că Teheranul va lua măsuri reciproce „dacă fac ceva malign împotriva” Iranului. Ayatollahul a respins, totodată, apelul lui Trump pentru organizarea de discuții, acuzându-l pe președintele SUA că încearcă să înșele opinia publică globală când susține că Washingtonul este dispus să negocieze, iar Teheranul, nu.
Joi, ministrul Araghchi a afirmat că scrisoarea lui Trump este „mai mult o amenințare”, dar a menționat totuși că ea ar putea deschide unele oportunități și că Teheranul va răspunde în curând.
„Nimeni nu s-ar gândi nici măcar să invadeze” Iranul, susține Araghchi.
Emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat într-un interviu publicat vineri că obiectivul lui Trump este acela de a evita conflictul militar prin sporirea încrederii între Washington și Teheran. Oficialul american susține că scrisoarea președintelui nu a fost o amenințare.
„Scrisorile și corespondența fac parte din diplomație”, dar ele pot fi totodată „parte a presiunilor și amenințărilor”, a afirmat șeful diplomației iraniene într-un interviu publicat duminică.
„Însă realitatea este că nu se poate spune niciodată că s-a încheiat calea diplomației, pentru că alternativa la diplomație este războiul”, a adăugat Abbas Araghchi.
Teheranul și Washingtonul au rupt relațiile diplomatice după Revoluția Islamică a Iranului din 1979, în cadrul căreia a fost înlăturat de la putere șahul susținut de Occident. De atunci, comunicarea dintre cele două națiuni a fost facilitată de ambasada Elveției la Teheran.
Omanul, stat din Golf, a mediat la rândul său discuții indirecte în privința acordului nuclear cu Iranul, prin așa-numitul „proces Muscat”, despre care Araghchi declara în octombrie că a fost „întrerupt pentru moment”.