Sari direct la conținut

În ce zone din România vom simți ceva mai puțin efectele schimbărilor climatice

HotNews.ro
În ce zone din România vom simți ceva mai puțin efectele schimbărilor climatice
Peisaj montan din Romania (foto Vlad Barza)

Oltenia, Muntenia, și Dobrogea sunt regiunile României în care secetele vor fi mai severe și valurile de căldură vor dura mai mult și vor apărea mai des. Sunt însă și zone unde vremea este ceva mai blândă și unde se simt ceva mai puțin efectele schimbărilor climatice, arată o analiză InfoClima.ro.

Evenimentele meteorologice extreme, care cresc în frecvență din cauza schimbărilor climatice, afectează diferite regiuni ale planetei la diferite niveluri, precum și adaptabilitatea societăților locale. Astfel apare întrebarea – în ce țări ar trebui să „scăpăm” sau mai realistic vorbind, unde am resimți cel mai puțin efectele schimbărilor climatice?

Pe baza unui indice global de adaptare, România se află pe poziția 79 (vulnerabilitate) și 84 (grad de pregătire) din 182 de țări analizate. Vecinii unguri se află pe locul 34 din 182, în timp ce Austria se află pe locul 7. Vulnerabilitatea măsoară expunerea, sensibilitatea și capacitatea de adaptare a unei țări la impactul negativ al schimbărilor climatice.

Proiecțiile climatice indică Oltenia, Muntenia, și Dobrogea ca regiuni în care vor fi observate secete mai frecvente și mai severe. Ceea ce înseamnă că Transilvania și Munții Carpați, regiuni în care proiecțiile climatice indică temperaturi mai blânde în comparație cu zonele joase, ar putea fi regiunile în care vom resimți cel mai puțin efectele schimbărilor climatice.

Regiunile și orașele situate de-a lungul coastei Mării Negre, cum ar fi Constanța, pot fi vulnerabile la creșterea nivelului mării. Schimbarea regimului precipitațiilor poate influența disponibilitatea apei. Unele regiuni, cum ar fi de exemplu bazinul Dunării, pot fi mai susceptibile la modificări ale resurselor de apă, deoarece se modifică atât precipitațiile cât și cantitățile de apă rezultate din topirea zăpezii, se arată în analiza InfoClima.

Un impact important al schimbărilor climatice este asupra agriculturii. În acest caz, regiunile cu practici agricole diversificate din Banat și Moldova sunt mai bine poziționate pentru a face față condițiilor în schimbare.

Însă pentru regiunea Moldovei se anticipează că crește numărul furtunilor cu grindină de mari dimensiuni și a celor care produc vânt intens. Această creștere va fi observată pentru întreg teritoriul României, dar regiunea de nord-est a României va înregistra potențial creșterea cea mai mare. Pentru regiunea de sud a României este proiectată o creștere a numărului, duratei și intensității valurilor de căldură.

Este important de menționat că acestea sunt considerații generale bazate pe proiecții climate, însă factorii locali, cum ar fi infrastructura, condițiile socio-economice și planificarea urbană, ar trebui, de asemenea, luați în considerare atunci când decidem unde să locuim.

Citește articolul complet pe InfoClima.ro

INTERVIURILE HotNews.ro