Sari direct la conținut

„În numele păcii, Trump a abuzat de prietenii și aliații săi. Acum mai există doar o șansă mică de a evita o recesiune globală”

HotNews.ro
„În numele păcii, Trump a abuzat de prietenii și aliații săi. Acum mai există doar o șansă mică de a evita o recesiune globală”
Donald Trump. Credit line: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Ordinea internațională bazată pe reguli pentru comerțul internațional, a cărei construcție a durat opt decenii și care a câștigat Războiul Rece, a fost complet abandonată în 80 de zile de când Donald Trump a ajuns la Casa Albă, notează The Independent, într-un editorial.

Ziarul britanic scrie că, în timp ce majoritatea președinților Statelor Unite au căutat să construiască, Trump încearcă doar să facă contrariul. Textul de opinie, apărut la rubrica The Independent View, a fost publicat în ziua în care Donald Trump a anunțat impunerea de noi taxe vamale la importurile SUA.

„Pentru a restabili ordinea, va fi nevoie de ceva asemănător unui proces de pace care amintește că primele zile în funcție ale lui Donald Trump au fost marcate de ordine executive fără precent aplicate guvernului federal și Constituției Statelor Unite”, mai notează The Independent.

Turbulențele cauzate de el continuă, deși faptul că votanții din Wisconsin au ales la Curtea Supremă a statului o judecătoare democrată, este poate un mic semn că SUA sunt din ce în ce mai săturate de eforturile președintelui și ale aliatului său zgomotos, Elon Musk, continuă editorialul.

Prăbușirea lumii într-o stare de criză permanentă

În numele unei păci în Ucraina, președintele a aplicat nihilismul său și alianțelor tradiționale ale SUA, unde a ales să abuzeze de prieteni și aliați, flatându-l și liniștindu-l în același timp pe Vladimir Putin, mai scrie The Independent, care dă ca exemplu faptul că SUA le-au spus foștilor parteneri, de la Canada la Ucraina și Japonia, că nu mai au un interes strategic în supraviețuirea lor ca state suverane independente ș nu le mai împărtășesc valorile.

Potrivit The Independent, ordinea internațională bazată pe reguli a fost complet abandonată în 80 de zile de la învestirea lui Trump, depășind chiar și cele mai rele temeri: președintele încearcă să anexeze Groenlanda și să absoarbă Canada.

Rezultatul, scrie publicația, a fost prăbușirea SUA și a lumii într-o stare de criză permanentă. După ce a pus la încercare structura vieții politice americane și a ordinii internaționale, președintele ajunge acum rapid la etapele finale ale dezmembrării ordinii economice postbelice. La fel ca în cazul alianțelor militare și diplomatice care au protejat SUA și partenerii săi atât de mult timp, la fel se întâmplă și cu instituțiile și politicile care au contribuit la propulsarea lumii către un progres și o prosperitate fără precedent.

Decenii de muncă minuțioasă pentru dezvoltarea comerțului internațional și stabilirea unui sistem bazat pe reguli, supravegheat în cele din urmă de Organizația Mondială a Comerțului, sunt desființate de acum de Trump. Este o revoluție și a provocat deja haos pe piețele financiare și în lumea întreprinderilor, notează sursa citată.

În decurs de mai puțin de o oră, Donald Trump a provocat greutăți economice enorme atât celor pe care i-ar numi prieteni, cât și pe cei pe care i-ar numi dușmani. The Independent amintește că Trump, în mod previzibil, a aplicat Chinei un tarif general răzbunător de 34%, dar UE, care se străduiește să se apere de Rusia, a fost lovită cu o taxă de 20%.

Nimeni nu câștigă războaiele comerciale, dar ele pot duce la războaie reale

Prin anunțul privind noile taxe, Trump urmărește nimic mai puțin decât inversarea globalizării și perturbarea lanțurilor de aprovizionare și a piețelor integrate extrem de eficiente, în numele unui naționalism economic fără sens, cu sumă zero.

Prin anunțul său tarifar de „Ziua Eliberării” Americii, așa cum a numit Donald Trump ziua de 2 aprilie, el urmărește să inverseze globalizarea și să perturbe lanțurile de aprovizionare și piețele integrate extrem de eficiente, în numele unui naționalism economic fără sens, cu sumă zero, mai scrie The Independent. Toate lecțiile de istorie și de economie practică sunt abandonate în favoarea protecționismului brut – în special mercantilismul, în care politicieni precum Trump, mai degrabă decât piețele, determină ce se produce unde și de către cine.

Conform publicației britanice, Trump, un copil al vremurilor sale ai cărui ani de formare au fost marcați de creșterea puterii industriale germane și japoneze, încearcă să readucă SUA la statutul său de mare națiune producătoare, chiar dacă alte națiuni construiesc mașini și produc oțel mai bine și mai ieftin.

Este o viziune a viitorului economic al SUA, care îi va servi rău pe americani. Așa cum relaxarea treptată a restricțiilor comerciale a dus la creșterea productivității și a creșterii economice, tot așa, experiența istorică sumbră a demonstrat că nimeni nu câștigă războaiele comerciale, iar acestea pot duce la războaie reale, mai scrie The Independent.

INTERVIURILE HotNews.ro